Ο βρετανός υπουργός, δήλωσε σήμερα στο Sky New, πως η Βρετανία είναι “πολύ, πολύ, πολύ μακριά” (“a long, long, long way“) από την άρση των έκτακτων μέτρων. Αιτιολόγησε την άποψή του αυτή, λέγοντας πως ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αρκετά χαμηλός, ενώ ανησυχία προκαλεί και το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη χώρα.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, εντοπίστηκαν 77 νέα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους, για το οποίο έχει αναφερθεί ότι είναι ως και 30% πιο θανατηφόρο. Ο Χάνκοκ ανέφερε πως δεν είναι βέβαιοι για το πόσο πιο θανατηφόρο είναι το νέο στέλεχος, αλλά τόνισε πως είναι σημαντικό ο κόσμος να μειώσει τις κοινωνικές επαφές και να ακολουθήσει τους κανόνες.

Telegraph: Έκτακτα μέτρα ως 17 Ιουλίου

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, του Σαββάτου, αποκαλύπτει πως η κεντρική κυβέρνηση πέρασε αθόρυβα μία νομοθεσία που δίνει στις τοπικές κυβερνήσεις την εξουσία να κλείνουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και δημόσιους χώρους ως τις 17 Ιουλίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διοικητικές αλλαγές, αποφασίστηκαν σε σύσκεψη με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας. Η έκτακτη ρύθμιση θα έληγε την περασμένη εβδομάδα, αλλά φαίνεται να διατηρείται ως τις 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία ξεκινούν οι σχολικές διακοπές.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία;

Επίσης, στην ίδια συνέντευξη, ο Χάνκοκ δήλωσε πως ελπίζει ότι τα σχολεία (κλειστά από τις 5 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του εθνικού λοκντάουν), θα μπορέσουν να ξανανοίξουν ως το Πάσχα, στις αρχές Απριλίου, αλλά αυτό, τόνισε, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία. “Θα πρέπει να δούμε τα δεδομένα, θα πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του προγράμματος εμβολιασμού (…) Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα διασφαλίσει πως τα σχολεία θα λάβουν ενημέρωση για την επαναλειτουργία τους δύο εβδομάδες προτού ξανανοίξουν και δεν γνωρίζω αν θα γίνει πριν από τότε”.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Βρετανία έχει καταγράψει 3,5 εκατομμύρια κρούσματα (γίνεται έτσι η πέμπτη χώρα στον κόσμο σε συνολικό αριθμό κρουσμάτων) και περίπου 96.000 θανάτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις