Εξαιρετικά ευνοϊκά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα μιας καναδικής μελέτης για τη χρήση της κολχικίνης σε όσους έχουν νοσήσει από Covid-19. Προέκυψε 44% μείωση θνητότητας, 25% μείωση του ποσοστού εισαγωγής στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αποφυγής της διασωλήνωσης, όπως είχε αναφέρει ο κ. Στεφανάδης στον ΣΚΑΪ.

Μια ακόμη μελέτη, από επιστήμονες στην Κολομβία, επιβεβαιώνει επίσης, ότι τα οφέλη από τη χρήση του εν λόγω φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό είναι σημαντικά. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Στη μελέτη αυτή 5 περιπτώσεις ασθενών με κορονοϊό υποβλήθηκαν σε θεραπεία με κολχικίνη.

Η κολχικίνη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 10 χρόνια για θεραπεία των συμπτωμάτων ασθενών με ιατρογενείς αλλογενώσεις. Συγκεκριμένα, μειώνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με φλεγμονώδη απόκριση και ορισμένα κλινικά συμπτώματα, όπως αρθραλγία, κεφαλαλγία και πνευμονολογικά συμπτώματα. Οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται το φάρμακο εμφανίζουν κλινική βελτίωση και τα συμπτώματα μειώνονται.

Γενικά, η κολχικίνη έως τώρα έχει χορηγηθεί με ασφάλεια. Ωστόσο, όταν υπάρχει υπερδοσολογία, είναι τοξική. Η τοξικότητα της κολχικίνης οφείλεται στις αντιμιτωτικές της ιδιότητες. Συνδέεται με την τουμπουλίνη στα κύτταρα και προκαλεί εξασθενημένη συγκέντρωση πρωτεϊνών, μιτωτική διακοπή και δυσλειτουργία πολλών οργάνων, αλλά είναι ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες των ιατρών και η τοξικότητα είναι σπάνια εάν δεν ξεπεραστούν οι συνιστώμενες δόσεις.

Πώς χορηγήθηκε στους ασθενείς

Σε πέντε περιπτώσεις με κλινικό ιστορικό φλεγμονώδους συνδρόμου και πιθανότητα αυτοάνοσου, χρησιμοποιήθηκε κολχικίνη όταν νόσησαν με κορoνοϊό. Και οι πέντε είχαν στενές επαφές που νόσησαν, κάποιες εκ των οποίων αρκετά σοβαρά και πέθαναν.

Το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Την πρώτη μέρα οι ασθενείς έλαβαν 1 mg κάθε 8 ώρες, ενώ τη δεύτερη κάθε 12 ώρες. Στην πορεία οι δόσεις μειώθηκαν, για 3-4 εβδομάδες, μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων.

Οι πέντε ασθενείς όταν νόσησαν εμφάνισαν ήπια συμπτώματα (πονοκέφαλος, βήχας χωρίς δύσπνοια και αρθραλγίες). Ωστόσο, δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν για θεραπεία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διακοπή της ανοσοκαταστολής σε συνδυασμό με τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της κολχικίνης φαίνεται να επιδρούν στον ιό και να μειώνουν τα συμπτώματα.

Μελέτες που αναλύουν τη συμπεριφορά της λοίμωξης COVID-19 δείχνουν ότι το 70-80% του μολυσμένου πληθυσμού θα έχει ήπια ή μέτρια συμπτώματα, το 15% θα έχει σοβαρές λοιμώξεις που εκδηλώνονται με σοβαρή δύσπνοια με υποξαιμία και πνευμονολογικά προβλήματα και 5% θα αντιμετωπίσουν αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και δυσλειτουργία οργάνων. Ασθενείς σε ομάδες ηλικίας άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, όπως υπέρταση και διαβήτης, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ιδιότητες της κολχικίνης φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις