Συναγερμό προκάλεσαν στην Ευρώπη τα δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων, που ανέφεραν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca έχει μικρή αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών. Τόσο η Handelsblatt όσο και η Bild, επικαλούμενες πηγές στο Βερολίνο, επισήμαναν ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο σε ποσοστό 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τις Βρυξέλλες να προειδοποιούν με διακοπή της εισροής εμβολίων από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία στις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διέψευσε τις πληροφορίες αυτές. Αν τελικά μειωθεί η ροή των εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας στην ΕΕ τότε θα δημιουργηθεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Τώρα υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο γι’ αυτές τις εταιρείες.

Η AstraZeneca προκάλεσε ήδη μεγάλη αναστάτωση στις Βρυξέλλες προειδοποιώντας ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων έως το τέλος Μαρτίου από 80 εκατομμύρια σε 31 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καθυστέρηση στην έναρξη αποστολής των δόσεων, είπε όμως πως οι αρχικοί όγκοι παραδόσεων θα είναι «μικρότεροι από αυτούς που αναμενόταν, λόγω μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ΕΕ».

«Θα δώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.

Επιστολή Κυριακίδου στην εταιρεία

Μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι θα υπάρξει έλλειμμα στις παραδόσεις της, η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου έστειλε επιστολή στην εταιρεία, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας, Στεφάν Ντερ Κερσμπέκερ.

Στην επιστολή αυτή η επίτροπος τονίζει τη σημασία των παραδόσεων σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στη συμφωνία. Όπως επισημαίνει, η κλιμάκωση της παραγωγικής ικανότητας πρέπει να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των εμβολίων το συντομότερο δυνατό- αυτή είναι η προϋπόθεση της σύμβασης.

Σε συνάντηση με τους επικεφαλής της εταιρείας, τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις με τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην AstraZeneca να είναι εμφανής. Η κ. Κυριακίδου μίλησε «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με την παράδοση εμβολίων, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

Ειδικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε:

«Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν».

Και πρόσθεσε: «Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Η Επιτροπή αναμένει ότι θα τηρηθούν οι υποχρεώσεις των συμβάσεων, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, το πρωί η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της Astra Zeneca.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις