Ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένες συνομιλίες της ΕΕ και της AstraZeneca, δίνοντας νέα διάσταση στη διένεξη σχετικά με την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την Daily Express, η AstraZeneca αποφάσισε να μην μετάσχει στην αποψινή συνάντηση, μετά την αντεπίθεση του διευθύνοντος συμβούλου της, αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα όσα είχαν συμφωνηθεί αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Πηγές της ΕΕ εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη. Οι ίδιες πηγές λένε ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες για να δώσει τις εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να απαντήσει γραπτώς στις ανησυχίες της Ε.Ε.

«Δεν έχουμε κάποια συμβατική δέσμευση με την ΕΕ»

Σημειώνεται πως ο Πασκάλ Σοριό έσπευσε να επισημάνει πως δεν έχει κάποια δεσμευτική συμφωνία με την Ε.Ε., ενώ επισήμανε πως η παραγωγή εμβολίων βρίσκεται δύο μήνες πίσω. Υποστήριξε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica πως οι μονάδες παραγωγής των εμβολίων που προορίζονται για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών έχουν για την ώρα «τη χαμηλότερη παραγωγικότητα στο δίκτυο». Τόνισε πως υπήρξαν «πολλά ζητήματα» που η AstraZeneca εργάζεται νυχθημερόν για να διορθώσει. Αλλά σημείωσε ότι «βασικά είμαστε δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να είμαστε».

Εξήγησε ότι τα προβλήματα εστιάζονται στην παρασκευή του εμβολίου στα δύο εργοστάσια που χρησιμοποιούνται για την ΕΕ, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Όπως είπε, οι καλλιέργειες κυττάρων που αποτελούν το πρώτο στάδιο της παρασκευής δεν είχαν την αναμενόμενη απόδοση.

Ο κ. Σοριό σημείωσε ότι αντίστοιχα προβλήματα είχαν υπάρξει και στην αρχή της παραγωγής των εμβολίων που προορίζονταν για τη Βρετανία. «Αλλά το συμβόλαιο με το Ηνωμένο Βασίλειο υπογράφηκε τρεις μήνες πριν από τη συμφωνία για το εμβόλιο με την ΕΕ. Άρα με το Ην. Βασίλειο είχαμε τρεις πρόσθετους μήνες για να διορθώσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε», εξήγησε. Ως αποτέλεσμα, «ένα από τα εργοστάσια με την υψηλότερη απόδοση είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή άρχισε την παραγωγή νωρίτερα».

Για τις προειδοποιήσεις από την ΕΕ περί νομικών προσφυγών σε βάρος της AstraZeneca, υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων που είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν σε θέση να παραδώσει. Αντιθέτως, εξήγησε ο κ. Σοριό, η AstraZeneca έχει συμφωνήσει να καταβάλλει «τις καλύτερες προσπάθειες» για την κάλυψη των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, καθώς η ΕΕ ήθελε να προμηθευθεί τα εμβόλια την ίδια στιγμή με το Ην. Βασίλειο, παρά τη διαφορά των τριών μηνών στην υπογραφή των συμφωνιών.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις