Ένας πρώην φρουρός των ναζί του στρατοπέδου συγκέντρωσης  Ζαξενχάουζεν, ο οποίος σήμερα έχει κλείσει πια τα 100 έτη ζωής, κατηγορείται από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, για βοήθεια και συνέργεια στη δολοφονία 3.518 κρατουμένων κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πρώην φρουρός των ταγμάτων SS κατηγορείται ότι συνεργάστηκε εις γνώση του και εθελοντικά την περίοδο μεταξύ 1942 έως το 1945, στις δολοφονίες 3.518 κρατουμένων σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Oranienburg που ιδρύθηκε το 1936, μόλις 30 χλμ βόρεια του Βερολίνου. Ανήκε στο τάγμα των φρουρών του στρατοπέδου μέχρι τον Φεβρουάριο του 1945. Τώρα ζει στην περιοχή του Βρανδεμβούργου.

Το στρατόπεδο ήταν φημισμένο για τα φρικιαστικά πειράματα που γίνονταν στους κρατούμενους και για τις μαζικές εκτελέσεις τους με αέρια. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων που πέθαναν στο στρατόπεδο κατά τα χρόνια λειτουργίας τους ανέρχεται σε 100.000 ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί εισαγγελείς έχουν ασκήσει διώξεις σε πολλούς ηλικιωμένους, πρώην φρουρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας, πιστεύοντας ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για να αποδώσουν δικαιοσύνη στους εκατομμύρια ανθρώπους που μαρτύρησαν στα χέρια των ναζί – μεταξύ αυτών οι Εβραίοι, οι τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι και πολιτικοί κρατούμενοι.

Την προηγούμενη χρονιά, ο 93χρονος Μπρούνο Ντ. κρίθηκε ένοχος για 5.230 κατηγορίες συνέργειας σε φόνο ενώ την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια σε 10.000 ανθρωποκτονίες στην Ίρμγκαρντ Φ., 95 ετών, γραμματέα στο στρατόπεδο του Στούτχοφ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις