Άρχισε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 η ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων σε αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα, οι οποίοι αποφασίζουν εάν θέλουν να εκπροσωπούνται από συνδικάτο, αν και η εταιρεία προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν «όχι».

«Δεν κάνουμε συσκέψεις για να μάθουμε τι γίνεται με την πανδημία (του κορονοϊού), αλλά κάνουμε υποχρεωτικές συσκέψεις για να μας εξηγήσουν πόσο κακά είναι τα συνδικάτα για εμάς και την εταιρεία» κατήγγειλε ο Τζόζεφ Τζόουνς, ένας εργαζόμενος μερικής απασχόληση.

Οι περίπου 5.800 εργαζόμενοι στην αποθήκη στο Μπέσεμερ καλούνται να στείλουν την ψήφο τους με το ταχυδρομείο ως τις 29 Μαρτίου, έπειτα από μήνες κινητοποιήσεων προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Αν τελικά οι εργαζόμενοι της Amazon στην Αλαμπάμα αποφασίσουν να εκπροσωπούνται από ένα συνδικάτο, θα ανοίξει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της εταιρείας να πράξουν το ίδιο, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Amazon είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ σε αριθμό εργαζομένων, με περίπου 800.000 υπαλλήλους, κυρίως εργάτες και τεχνικούς στις αποθήκες. Η ισχύς και τα έσοδα της εταιρείας ενισχύθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πανδημίας covid-19 καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα το διαδικτυακό εμπόριο.

Μέχρι στιγμής οι απόπειρες των εργαζομένων στις αποθήκες της Amazon έχουν αποτύχει.

Η εταιρεία, με έδρα το Σιάτλ, δεν είναι επισήμως αντίθετη στην ένταξη των εργαζομένων σε συνδικάτο, όμως διεξάγει εκστρατεία εναντίον του. Στην περίπτωση του Μπέσεμερ αφίσες στις τουαλέτες, αλλά και μια ιστοσελίδα με το όνομα «ΚάντεΤοΧωρίςΣυνδρομή» (DoItWithoutDues) καλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά.

«Για ποιο λόγο να πληρώνετε 500 δολάρια συνδρομή; Σας φροντίζουμε με αυξημένους μισθούς, ασφάλεια υγείας, οδοντιατρική και οφθαλμολογική κάλυψη, μέσω μιας επιτροπής αρμόδιας για την ασφάλεια και μια διαδικασία για προσφυγές» αναφέρεται στην αρχική σελίδα.

Η Amazon υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι οι μισθοί που καταβάλει στους εργαζόμενους στο Μπέσεμερ είναι υπερδιπλάσιοι του κατώτατου μισθού που ισχύει στην Αλαμπάμα.

«Ανοίξαμε αυτή την αποθήκη τον Μάρτιο του 2020 και έκτοτε δημιουργήσαμε περισσότερες από 5.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης με μισθούς που ξεκινούν από τα 15,3 δολάρια την ώρα» υπογράμμισε η Χέδερ Νοξ εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις