«Καπέλα» αναμένεται να μπουν στις ταχυδρομικές παραγγελίες προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις πλειονότητα των περιπτώσεων θα κληθεί να πληρώσει ΦΠΑ 24% ή ΦΠΑ και δασμούς. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν τα κούριερ, οι εταιρείες μπορεί να ζητήσουν τέλη εκτελωνισμού, επιβαρύνοντας έτσι τους παραλήπτες. Μάλιστα, αν υπάρξει συνδυασμός όλων των παραπάνω με τις σημερινές καθυστερήσεις που γίνονται λόγω της πανδημίας, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι παραγγελίες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξελίσσονται σε μια «δυσάρεστη περιπέτεια».

Πλέον, οι έμπειροι χρήστες του διαδικτύου, αποφεύγουν να προχωρούν σε τέτοιου είδους αγορές, αναμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αν θα υπάρξουν περεταίρω ρυθμίσεις και συμφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε και τη Βρετανία. Από τις αρχές του 2021 και λόγω του Brexit όλα τα προϊόντα που προέρχονται από τη Βρετανία με αξία από 22 ευρώ και άνω, περνούν υποχρεωτικά τελωνείο και εάν έχουν αξία έως 150 ευρώ επιβάλλεται υποχρεωτικά ΦΠΑ. Εάν η αξία είναι πάνω από τα 150 ευρώ και τα προϊόντα δεν έχουν κατασκευαστεί στη Βρετανία, επιβάλλονται ΦΠΑ και δασμοί. Για τους λόγους αυτούς οι πιο τολμηροί που θέλουν ή είναι αναγκασμένοι να παραγγείλουν άμεσα προϊόντα από τη Βρετανία πρέπει να ξέρουν ότι τα περισσότερα καταστήματα στη χώρα αυτή αφαιρούν από μόνα τους τον βρετανικό ΦΠΑ, αφού ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα πληρωθεί στο τελωνείο με την είσοδο του προϊόντος στην Ελλάδα. Βέβαια με τον βασικό ΦΠΑ στη Βρετανία να διαμορφώνεται σε 20% και στην Ελλάδα στο 24%, ο καταναλωτής επίσης έχει να καταβάλει και επιπλέον καπέλο 4%.

Αναλυτικά η  ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις αγορές από Βρετανία:

-Αποστολές εμπορευμάτων αξίας έως 22 ευρώ απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ, δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις και μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα.

-Για αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω των 22 ευρώ και έως 150 ευρώ τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από τον δασμό και επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ.

-Για αποστολές εμπορευμάτων μη εμπορικού χαρακτήρα από ιδιώτη σε ιδιώτη αξίας έως 45 ευρώ δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ και μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα.

-Για αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ επιβάλλονται δασμός και ΦΠΑ. Δεν επιβάλλεται δασμός εφόσον πρόκειται για προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί στη Βρετανία και για μικρές αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα, κατά την εισαγωγή στην ΕΕ στο πλαίσιο της προτιμησιακής συμφωνίας, για προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Για τα εμπορεύματα που έχουν καταγωγή από τρίτες χώρες αλλά εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου επιβάλλεται και δασμός.

Επίσης η ΑΑΔΕ αναφέρει ότι τέλη εκτελωνισμού που επιβάλλουν μεταφορικές εταιρείες, λοιπές αμοιβές τους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ., τελωνειακή αντιπροσώπευση) και κόστη για διάφορα δικαιώματα (αποθήκευση, πρακτόρευση, διατακτικές) υπάγονται στη συμβατική σχέση μεταξύ του μεταφορέα και του πελάτη/παραλήπτη.

Επομένως ο καταναλωτής πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις