Η επικεφαλής του προγράμματος γενετικής του Ηνωμένου Βασιλείου, Σάρον Πίκοκ,  προειδοποιεί ότι η παραλλαγή του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, θα μπορούσε να γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στον κόσμο. Μιλώντας στο BBC, η βρετανίδα καθηγήτρια ανέφερε ότι η νέα μετάλλαξη έχει «σαρώσει τη χώρα» και «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται να σαρώσει όλο τον κόσμο».

Μάλιστα πρόσθεσε πως η μελέτη της πάνω στην παρακολούθηση των παραλλαγών του ιού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια. Η βρετανική μετάλλαξη, μετά από τον αρχικό της εντοπισμό τον Σεπτέμβρη του 2020, έχει ήδη εντοπιστεί σε περισσότερες από 50 χώρες. Η καθηγήτρια τόνισε ότι αυτό που πραγματικά μας επηρεάζει για την ώρα είναι η μεθοδικότητα του ιού.

«Θα σταματήσουμε να ανησυχούμε για τον ιό μόνο όταν τον κατακτήσουμε τελείως ή όταν μεταλλαχθεί με τρόπο που δεν θα είναι μολυσματικός. Θεωρώ ωστόσο, κοιτώντας στο μέλλον, ότι αυτό θα γίνεται για χρόνια. Κατά τη γνώμη μου έχουμε ακόμη 10 χρόνια μπροστά μας». Τα τρέχοντα εμβόλια σχεδιάστηκαν πάνω σε παλαιότερες εκδόσεις του κορονοϊού, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν ενάντια στα νέα, αν και ίσως όχι και το ίδιο αποτελεσματικά. Ωστόσο η Πίκοκ επισημαίνει ότι τα εμβόλια που εγκρίθηκαν για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να λειτουργούν καλά ενάντια στις υπάρχουσες παραλλαγές του ιού στη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις