Η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποτελεί μια χώρα «γέφυρα» για τους μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην Κεντρική Ευρώπη. Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε ως γνωστόν είναι κλειστά. Χιλιάδες άνθρωποι δεν μπορούν να προχωρήσουν και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα Βαλκάνια. Πολλοί από αυτούς ζουν σε άθλιες συνθήκες καθώς κοιμούνται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και αυτοσχέδια καταλύματα.

Στα προάστια της πόλης Τούζλα, πολλοί μένουν σε βαγόνια τρένων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Η θερμοκρασία είναι πολύ κάτω από το μηδέν. Εκατοντάδες μετανάστες, όπως ο Σαλμάν και τα αδέλφια του κοιμούνται χύμα, χωρίς θέρμανση στο μέσο του χειμώνα. Η θερμοκρασία είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Γιατί δεν πηγαίνουν σε δομές έκτακτης ανάγκης; «Κοιμόμαστε μέσα σε ένα παλιό βαγόνι. Η ζωή δεν είναι ωραία εδώ. Ήταν μεγάλο λάθος που ήρθαμε στην Βοσνία. Μεγάλο λάθος. Κάνει πολύ κρύο εδώ. Κάθε μέρα χιονίζει. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Δεν περνάμε καλά» αναφέρει ο Σαλμάν από το Πακιστάν.

Το πρωί, ο Σαλμάν αναφέρει ότι κάποιοι από τους συνταξιδιώτες του εμφάνισαν ψυχολογικά προβλήματα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, από το Πακιστάν στην Βοσνία. Οι πακιστανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης πρέπει να συγκεντρώσουν 3000-4000 χιλιάδες ευρώ για να στείλουν τους γιους τους στην Ευρώπη. Αλλά τώρα είναι εγκλωβισμένοι σ’ αυτό το μέρος. Δεν μπορούν να πάνε ούτε μπροστά, ούτε πίσω. Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να δημιουργήσουν έναν προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή της Τούζλα, παρόλο που η πόλη παραμένει σημαντικός κόμβος διέλευσης μεταναστών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας.

Η ΜΚΟ Emmaus βοηθά τους μετανάστες να βρουν ένα μέρος για να ζεσταθούν. Οι περισσότεροι είναι οικονομικοί μετανάστες από το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική. Όπως και μια ομάδα από την Αλγερία. Ο Μπραϊμ Ραντί και οι φίλοι του δεν επιχειρούν πρώτη φορά να φτάσουν στην Ε.Ε.: «Ένας Κροάτης συνοριοφύλακας μου έσπασε το δόντι με το γκλομπ του. Με χτύπησε στο στόμα και το δόντι μου έσπασε. Άλλοι έχασαν ένα μάτι ή τους έσπασαν τα πλευρά. Κοιτάξτε εδώ: τον χτύπησαν με το γκλομπ στο αυτί».

Στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ, οι μετανάστες μπορούν να πλυθούν και να βρουν καθαρά ρούχα. Η Τζενέτα Ντέλιτς-Σαντίκοβιτς είναι η οποία είναι η υπεύθυνη γι’ αυτό το χώρο αναφέρει «Πρέπει να επιλύσουμε το πρόβλημα της βίας στα σύνορα Κροατίας-Βοσνίας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μείνουν εδώ, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη». Σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκονται 9.000 μετανάστες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις