Επί ποδός βρίσκονται εκατομμύρια Κούρδοι στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, καθώς τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν κυρίως στα social media έντονες φήμες, πως είναι νεκρός ο ηγέτης τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, ο Κούρδος ιδρυτής του PKK έχει πεθάνει στην τουρκική φυλακή, όπου κρατείται εδώ και χρόνια.

Τη φημολογία αυτή ενίσχυσε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021 το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει καταστεί εφικτό εδώ και μήνες να επικοινωνήσει μαζί του. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η τελευταία φορά που είχαν δια ζώσης επαφή με τον Οτσαλάν ήταν τον Αύγουστο του 2019, ενώ τελευταία φορά που επικοινώνησαν μαζί του, μέσω τηλεφώνου ήταν στις 27 του περασμένου Απριλίου.


«Στις 14 Μαρτίου εμφανίστηκαν ισχυρισμοί για τη ζωή του κ. Οτσαλάν, σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» τονίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στις φήμες. «Δεν είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε με τους πελάτες μας στην εν λόγω φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ως εκ τούτου διερευνούμε πολύ σοβαρά τυχόν ισχυρισμούς ή νέα που διαδίδονται σχετικά με την κατάστασή τους, και κάνουμε ό, τι μπορούμε για αυτό το θέμα. Δεν γνωρίζουμε την πηγή των ισχυρισμών που κυκλοφορούν κατά καιρούς» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι πολύ ανησυχητικοί και αυτή η αγωνία πρέπει να εξαλειφθεί. Ο τρόπος για να την εξαλείψετε είναι να εργαστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να βρείτε μια ευκαιρία για επικοινωνία» καταλήγει. Οι δικηγόροι του, δηλαδή, υπογραμμίζουν πως ο μόνος τρόπος μπει φρένο στις φήμες είναι να τερματίσουν την απομόνωση του Οτσαλάν και να του επιτρέψουν να ασκήσει το δικαίωμά του να συναντηθεί με τους δικηγόρους και την οικογένειά του.

Εισαγγελέας: Δεν αληθεύουν οι πληροφορίες

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ, τούρκος εισαγγελέας διέψευσε τις φήμες. «Τα νέα σχετικά με το θάνατο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, τα οποία κοινοποιήθηκαν σε ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όσων κάνουν τέτοιες αναφορές» αναφέρει η ανακοίνωση του εισαγγελέα Ουγκουρχάν Κους.

Είναι φυσικά κατανοητό πως εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτόματα θα πυροδοτήσει «κύμα» αντιδράσεων εντός και εκτός Τουρκίας, σε μια περίοδο του το καθεστώς Ερντογάν απειλείται με κατάρρευση.

Συγκεντρώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις για τον Οτσαλάν.

Τι λέει ο αδερφός του

Μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ ο αδερφός του, Μεχμέτ Οτσαλάν είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον αδερφό του για ένα χρόνο τώρα και απαντώντας στις φήμες για θάνατο του αδερφού του υπογράμμισε ότι ανησυχεί και ζήτησε ενημέρωση.

«Ανησυχούμε. Το κράτος είναι υπεύθυνο για αυτό. Πρέπει να μας ενημερώσουν. Δεν μας έχουν πει τίποτα μέχρι τώρα. Απαγόρευαν τα πάντα. Πρέπει να ενημερωθούμε. Βρίσκεται κάπου στη μέση της θάλασσας και δεν μπορούμε να πάρουμε νέα. Εφαρμόζουμε συνεχώς μέσω των δικηγόρων μας, αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε απάντηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις