Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη σημειώθηκε σε σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Πρόκειται για τμήματα παπύρου ηλικίας 2.000 ετών που είναι γραμμένα στα ελληνικά και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά.

«Αυτά είναι νέα κομμάτια του παζλ και μπορούμε να τα προσθέσουμε στη μεγάλη εικόνα για την περίοδο και το κείμενο. Αν και είναι μικρά κομμάτια, μας δίνουν στοιχεία που δεν γνωρίζαμε πριν» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Όρεν Άμπλεμαν.

Πρόκειται για το πρώτο παρόμοιο εύρημα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, όταν άλλα κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί εντοπίστηκαν στο σημείο που έγινε γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου».

Θεωρείται το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο του κόσμου και ανακαλύφθηκε στην Όαση της Μπαχαρίγια στην Αίγυπτο από μία νορβηγο- γαλλική αρχαιολογική αποστολή.

Εκεί βρέθηκαν πολλές τοιχογραφίες γραμμένες στα ελληνικά που αναφέρονταν σε βιβλικά κείμενα, αλλά και σπασμένα πήλινα αγγεία με ελληνικές επιγραφές για τους μοναχούς.

Το μνημείο έχει κατασκευαστεί σταδιακά μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. και μέχρι τώρα έχει ανασκαφεί ένα ερημητήριο, μια εκκλησία, λειτουργικοί χώροι, δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα, μια αίθουσα και άλλα τέσσερα δωμάτια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις