Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν όψει του κατάπλου δύο πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν πλοία επιφανείας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που εδρεύει στην Κριμαία, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπετρα. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν επίθεση κατά στόχων επιφανείας και αέρος, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ αναμένονται στην Μαύρη Θάλασσα, καθώς Ουάσινγκτον και ΝΑΤΟ έχουν σημάνει συναγερμό για την ευρείας κλίμακας ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας και την Κριμαία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή τους στην Μαύρη Θάλασσα «πρόκληση» που θέλει «να δοκιμάσει τα ρωσικά νεύρα».

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι ψυχροπολεμική την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή των Αμερικανών ομολόγων τους, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν – στην ατζέντα των οποίων βρίσκεται σε περίοπτη θέση η Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία.

Γυμνάσια και από την Ουκρανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας πρόβαραν σήμερα την απόκρουση μιας επίθεσης με άρματα μάχης κα πεζικό κοντά στα σύνορα με την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ουκρανικός στρατός.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι στα σημερινά γυμνάσια ανέπτυξε άρματα μάχης και πυροβολικό προκειμένου να εξασκηθεί στην απόκρουση μιας δύναμης αρμάτων μάχης και πεζικού που προσπαθεί να διασπάσει την άμυνά του.

Ανήρτησε πλάνα βίντεο, με την υπόκρουση ροκ μουσικής, που δείχνουν ουκρανικά άρματα μάχης σε ελιγμούς σχηματισμού και στρατιωτών που οπλίζουν και εκτοξεύουν πυρά πυροβολικού.

«Πάγος» στην πρόταση Μπάιντεν

Το κακό κλίμα αποτυπώνεται και στην υποδοχή της οποίας έτυχε η πρόταση Μπάιντεν για συνάντηση με τον Πούτιν. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μια τέτοια συνάντηση με ρεαλιστικούς όρους. Είναι μια νέα πρόταση, που πρέπει να μελετηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρίχνοντας ουσιαστικά «πάγο» στην υπόθεση της συνάντησης.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει αποφασιστικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε «εχθρικές ενέργειες», όπως η επιβολή κυρώσεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις