Ιστορικές στιγμές για τους Πράσινους της Γερμανίας, οι οποίοι έδωσαν το χρίσμα στη συμπρόεδρο του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, προκειμένου να διεκδικήσει την Καγκελαρία στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου 2021.

Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι η πρώτη υποψήφια Καγκελάριος που ορίζεται στην ιστορία των Πρασίνων, οι οποίοι, μετά την μεγάλη δημοσκοπική τους άνοδό μπορούν να ελπίζουν σε κυβερνητικό συνασπισμός με Πράσινο Καγκελάριο. Μέχρι τώρα, των προεκλογικών εκστρατειών ηγούνταν οι δύο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Σύμφωνα με αναλυτές, η διαδικασία επιλογής υπήρξε διακριτική, απρόσκοπτη και ενωτική με την ίδια και τον συμπρόεδρος της Ρόμπερτ Χάμπεκ, να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους αθόρυβα και συντροφικά, ακριβώς το αντίθετο με την συντηρητικό μέτωπο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).


Η 40χρονη Αναλένα Μπέρμποκ είναι η νεότερη υποψήφια Καγκελάριος της Γερμανίας, ενώ θα είναι η δεύτερη γυναίκα υποψήφια για το αξίωμα, μετά την Άνγκελα Μέρκελ και η μοναδική γυναίκα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ήταν στις δημοσκοπήσεις ο καταλληλότερος να πετύχει το καλύτερο δυνατό εκλογικό ποσοστό, παρουσίασε σήμερα την Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφια Καγκελάριο, ενώ παράλληλα εξήγησε την επιλογή του με επιστολή του προς τα μέλη του κόμματος όπου σημειώνει: «είναι μια δραστήρια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, με ξεκάθαρη πολιτική πυξίδα, η οποία μπορεί να αγωνιστεί για την ουσία των πραγμάτων και κινητοποιείται από τη βούληση να αλλάξει τον κόσμο. Φέρνει μαζί της το πάθος και την – αν μπορώ να το πω – αυτοθυσία που απαιτεί αυτή η θέση», εξηγώντας ότι ακριβώς αυτό που κάνει τους Πράσινους ισχυρούς, η ισότητα και η συνεργασία, οδηγεί τώρα στην ανάγκη ο ένας να κάνει πίσω.

Η Μπέρμποκ έχει γεννηθεί το 1980, την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το κόμμα των Πρασίνων. Οι γονείς της την πήγαιναν σε διαδηλώσεις κατά των πυρηνικών και η ίδια έχει περιγράψει την παιδική της ηλικίας ως ένα μίγμα από κανόνια νερού σε διαδηλώσεις και κέικ στο σπίτι αργότερα, μια μίξη ενός ζεστού ριζοσπαστισμού της μεσαίας τάξης που συνοψίζει το Κόμμα των Πρασίνων σήμερα και εξηγεί τη γοητεία του σήμερα.

«Κριτήριο της απόφασης η γυναικεία χειραφέτηση»

«Έπαιξε ρόλο το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης στην απόφαση. Πολλά, πολλά άλλα θέματα έπαιξαν όμως επίσης ρόλο. Και οι δύο πρόεδροι των Πρασίνων είχαμε συμφωνήσει ήδη πριν από το Πάσχα ποιος θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα προτεραιότητας να είναι υποψήφιος καγκελάριος», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει τα υπόλοιπα κριτήρια επιλογής της για υποψήφια του κόμματος επικαλούμενη εμπιστευτικές τις συνομιλίες της με τον συμπρόεδρο του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Χάμπεκ είχε δηλώσει σε εκπομπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD : «Αν η Αναλένα Μπέρμποκ, ως γυναίκα, έλεγε, θα είμαι υποψήφια καγκελάριος επειδή ακριβώς είμαι γυναίκα -και οι γυναίκες έχουν δικαίωμα προτεραιότητας- τότε φυσικά θα το έχει. Αλλά ούτε η Αναλένα ούτε εγώ επιχειρηματολογούμε έτσι».

Η Μπέρμποκ είχε πει όταν εξελέγη συμπρόεδρος των Πρασίνων πριν από τρία χρόνια: «Θα συνεχίσω να είμαι μητέρα (έχει δύο κόρες στον παιδικό σταθμό και στο δημοτικό σχολείο) ακόμη και ως κορυφαία πολιτικός», ενώ σήμερα δήλωσε ότι «Τα παιδιά μου γνωρίζουν πού είναι το σπίτι μου και η καρδιά μου, και η οικογένειά μου με υποστηρίζει πλήρως».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις