Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναγνωρίσει επισήμως τη σφαγή Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου ως πράξη γενοκτονίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, μια κίνηση που ενδέχεται να εξοργίσει την Τουρκία και να επιδεινώσει ήδη τους ήδη διαταραγμένους δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η κίνηση αυτή θα καταφέρει βαρύ πλήγμα τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο κ. Μπάιντεν πιθανόν θα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο, κατά το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” ως μέρος μιας δήλωσης στις 24 Απριλίου, όταν πραγματοποιούνται ετήσιοι εορτασμοί για τα θύματα σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

“Η κατανόησή μου είναι ότι πήρε την απόφαση και θα χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία στη δήλωσή του το Σάββατο”, ανέφερε αξιωματούχος. Ωστόσο άλλες πηγές σημείωναν ότι δεδομένης της σημασίας των διμερών δεσμών με την Τουρκία, ο Μπάιντεν μπορεί τελικά να επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει τον όρο την τελευταία στιγμή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι ο Λευκός Οίκος πιθανότατα θα έχει “περισσότερα να πει” για το ζήτημα το Σάββατο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις