Οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας περιμένουν μέσα στον επόμενο μήνα να εκδοθεί η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson σε γυναίκες που είναι έγκυοι ή προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σε πρόσφατη επικοινωνία που είχαν τα μέλη της επιτροπής με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, ενημερώθηκαν πως θα χρειασθούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποφανθεί ο ΕΜΑ για το ζήτημα που έχει προκύψει. Ωστόσο η σύσταση να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες με τα δύο αυτά εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, προκάλεσε νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη της κυβέρνησης.

Όπως και να έχει, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι καθησυχαστική σχετικά με την επικινδυνότητα των δύο εμβολίων για τις γυναίκες λέγοντας ότι κατά 99% δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Από την Δευτέρα έχει δημιουργηθεί σύγχυση στον γυναικείο πληθυσμό και ειδικά στις γυναίκες που επιχειρούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τουλάχιστον 6 μήνες πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία της εξωσωματικής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις