Η Κούβα έκλεισε τον Απρίλιο, τον χειρότερο μήνα που έχει βιώσει αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία του νέου κορωνοϊού, με 1.046 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμούς που αύξησαν τον απολογισμό μέχρι εδώ στη νήσο της Καραϊβικής σε 644 νεκρούς επί συνόλου 106.707 μολύνσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 30.431 μολύνσεις, 4.655 περισσότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο, ενώ καταγράφηκαν 219 θάνατοι, υπερδιπλάσιοι από τους 101 του Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί, συνόψισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Αβάνα – 675 κρούσματα σε 24 ώρες – παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, που έχει φθάσει τα 440,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει ο υψηλότερος στην Κούβα. Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού από τον Ιανουάριο, που δυσκολεύεται να κάμψει παρά τα αυστηρά μέτρα που επέβαλαν οι αρχές.

Ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση δύο υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εμβολιασμοί μελών του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Άλλα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης και δοκιμών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις