Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απηύθυνε προς τον ίδιο, αλλά και προς τους άλλους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας, μετέβη την Τετάρτη, 5 Μαΐου 2021, στην Άγκυρα, όπου παρακάθισε σε δείπνο ιφτάρ, το οποίο προσφέρεται κατά την περίοδο του Ραμαζανιού μετά το τέλος της ημερήσιας νηστείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, εξέφρασε τις ευχές του προς τον Τούρκο πρόεδρο και μέσω αυτού προς όλους τους μουσουλμάνους της χώρας, για το Ραμαζάνι και για την εορτή της Λύσης της Νηστείας που ακολουθεί (Μπαϊράμι).

Ευχήθηκε μάλιστα ο Πανάγαθος και Ελεήμων Θεός να προστατεύει κάθε άνθρωπο, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο της πανδημίας και να ενισχύει τις προσπάθειες των αρμοδίων κρατικών και τοπικών αρχών, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπισή της και την στήριξη των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας. Ευχαρίστησε δε τον Τούρκο πρόεδρο για τις θερμές ευχές του προς τους Χριστιανούς της Τουρκίας, με αφορμή την εορτή του Πάσχα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθέτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο δίπλα του στο τραπέζι, με τον οποίο κατά τη διάρκεια του δείπνου συνομιλούσε διαρκώς.

Προ του δείπνου, ο Παναγιώτατος και ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος είχαν τετ-α-τετ συνάντηση διάρκειας μίας ώρας με τον Ιμπραχίμ Καλίν, στενό συνεργάτη και σύμβουλο του Τούρκου προέδρου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ το Οικoυμενικό Πατριαρχείο έθεσε για άλλη μια φορά το αίτημα για την ικανοποίηση των εκκρεμών θεμάτων της ελληνο-ορθόδοξης κοινότητας, μεταξύ των οποίων και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κλπ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις