Ο Δρ. Ροχάν Αγκαρβάλ είναι 26 ετών και δεν έχει καν τελειώσει ακόμη την ιατρική του εκπαίδευση. Αυτό δεν τον εμποδίζει όμως από το να είναι ο γιατρός που έχει έναν αρκετά δύσκολο και σκληρό ρόλο. Είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει όταν καταφθάνουν ασθενείς που πασχίζουν να ανασάνουν και τα μέλη της οικογένειάς τους παρακαλούν για έλεος.

Εξάλλου, το σύστημα Υγείας της Ινδίας είναι υπό κατάρρευση εξαιτίας ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Αυτός είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος γιατρός καλείται να πάρει αυτές τις αποφάσεις εντός μιας 27ωρης εργάσιμης ημέρας, η οποία συμπεριλαμβάνει μια αρκετά δύσκολη νυχτερινή βάρδια, στην οποία είναι υπεύθυνος του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο νοσοκομείο του στο Νέο Δελχί.

Όλοι στο Νοσοκομείο Holy Family – οι ασθενείς, οι συγγενείς και το προσωπικό – γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, αρκετό οξυγόνο ή αρκετοί αναπνευστήρες για να κρατήσουν ζωντανούς όλους εκείνους που φτάνουν στο νοσοκομείο.

Ο ίδιος δηλώνει για τη συγκεκριμένη εμπειρία:

«Το ποιος θα σωθεί και ποιος δεν θα σωθεί είναι κάτι που πρέπει να αποφασίζεται από τον Θεό. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για αυτό – είμαστε απλώς άνθρωποι. Αλλά σε αυτή τη φάση, αναγκαζόμαστε να το κάνουμε. Αν ένας ασθενής έχει πυρετό και ξέρω πως είναι άρρωστος αλλά δεν του χρειάζεται οξυγόνο, δεν μπορώ να τον δεχτώ. Αυτά είναι τα κριτήρια. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν στους δρόμους χωρίς οξυγόνο. Έτσι εκείνους που δεν το έχουν ανάγκη, ακόμη κι αν είναι άρρωστοι, συνήθως δεν τους δεχόμαστε». Αυτή είναι η μια επιλογή που υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο.

«Η άλλη επιλογή αφορά στην περίπτωση που έχω να κάνω με έναν ηλικιωμένο κύριο και έναν νεαρό, που και οι δύο χρειάζονται οξυγόνο. Έχω μόνο μια κλίνη διαθέσιμη στη ΜΕΘ. Και δεν μπορώ εκείνη τη στιγμή να είμαι συναισθηματικός, και να σκεφτώ ότι ο μεγάλος ασθενής είναι ο πατέρας κάποιου. Θα πρέπει να σωθούν οι νεότεροι».

Ξεκινά να βηματίζει στα Επείγοντα και δεν κοιτάζει σχεδόν καθόλου εκείνους τους ασθενείς που είναι καθιστοί και έχουν τις αισθήσεις τους. Όπου και αν πάει ο Δρ. Αγκαρβάλ, ακούει τον ήχο καρδιακών μηχανημάτων ενώ προσπαθεί να κοιμηθεί.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, το Holy Family είναι ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία στη χώρα, προσελκύοντας ασθενείς από όλο τον κόσμο – και ακόμα είναι, δεδομένων των συνθηκών σε νοσοκομεία της κυβέρνησης, όπου υπάρχουν δύο ασθενείς ανά κρεβάτι ή πεθαίνουν έξω πάνω σε φορεία κάτω από τον ζεματιστό ήλιο Ωστόσο, το νοσοκομείο εξακολουθεί να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχει χωρητικότητα για 275 ενήλικες, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκεί 385. Μια πινακίδα που έχει στηθεί απ’ έξω δείχνει τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών και κλινών ΜΕΘ για την Covid, ο οποίος παραμένει ο ίδιος εδώ και εβδομάδες: μηδέν…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις