Καγκελάριος της Γερμανίας θα εκλεγόταν η Αναλένα Μπέρμποκ αν διεξάγονταν οι εκλογές την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του  ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της χώρας ARD. Το κόμμα των Πράσινων συνεχίζει να διατηρεί την δημοσκοπική πρωτιά ενώ σύμφωνα με την έρευνα θα μπορούσε να διατελέσει την ισχυρότερη πολιτική δύναμη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Πιο αναλυτικά, οι Πράσινοι (Die Gruenen) θα συγκέντρωναν το 26% (+4%) του συνόλου των ψήφων ενώ η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) θα λάμβανε 23%, δηλαδή -4%, συγκριτικά με την δημοσκόπηση του περασμένου Απριλίου. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Dimap για λογαριασμό του ARD. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2019 που τα συγκυβερνώντα κόμματα χάνουν την πρωτιά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Όσον αφορά το άλλο συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD),  θα ερχόταν στην τρίτη θέση, καθώς θα λάμβανε το ποσοστό του 14%, μετρώντας όμως απώλειες δύο ποσοστιαίων μονάδων. Παρόλα αυτά οι Σοσιαλδημοκράτες θα διατηρούσαν την οριακή απόστασή τους από τους υπερσυντηρητικούς “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD), οι οποίοι θα έρχονταν τέταρτοι με 12%.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα καταλάμβαναν την πέμπτη θέση με ποσοστό 11%, αυξάνοντας τα ποσοστά τους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) θα λάμβανε 6%. Το 5% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόμμα.

Η τελευταία έρευνα δείχνει πως η δυσαρέσκεια των πολιτών κατά του κυβερνητικού συνασπισμού Συντηρητικών-Σοσιαλδημοκρατών, παραμένει υψηλή. Ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό δείχνει να μειώνεται κατά δύο μονάδες. Το 62% δηλώνει «πολύ λίγο» ή «καθόλου ικανοποιημένο», σχετικά με το κυβερνητικό έργο. Επιπλέον, αν οι Γερμανοί πολίτες είχαν την δυνατότητα να εκλέξουν άμεσα τον επικεφαλής της κυβέρνησής τους, τότε η υποψήφια των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, θα κέρδιζε τις εκλογές με ποσοστό 28%. Ο συντηρητικός υποψήφιος των CDU-CSU, Άρμιν Λάσετ και ο Όλαφ Σόλτς των Σοσιαλδημοκρατών θα λάμβαναν από κοινού 21%. Σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν.

Τέλος, την Αναλένα Μπέρμποκ θα ψήφιζε το 82% των ψηφοφόρων των Πράσινων. Το 63% των Σοσιαλδημοκρατών θα ψήφιζε τον Όλαφ Σολτς ενώ 51% των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών θα στήριζε τον Άρμιν Λάσετ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις