Ξεκάθαρο μήνυμα για την άρση του lockdown στην Αγγλία, έστειλε σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η προγραμματισμένη άρση του lockdown για τον Ιούνιο ενδεχομένως να καθυστερήσει, αν αποδειχθεί ότι η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού είναι πιο μεταδοτική από αυτή του Κεντ.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εξάπλωση της παραλλαγής του ιού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία και γι’ αυτό σκέφτεται να μικρύνει το διάστημα των δύο δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε δύο μήνες, με σκοπό να εμβολιαστούν ταχύτερα περισσότεροι πολίτες. Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει τη χορήγηση τη δεύτερης δόσης έως και 12 εβδομάδες μετά την πρώτη. Περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη τους δόση, εκ των οποίων σχεδόν 19 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αυτό σημαίνει ότι 17 εκατομμύρια πολίτες μένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση και τα ραντεβού τους θα μπορούσαν να προωθηθούν εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει πολιτική. Για τη χαλάρωση των μέτρων που αναμένεται τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ωστόσο με επιφυλάξεις, καθώς ήδη η Βρετανία μετράει αρκετούς νεκρούς από την ινδική μετάλλαξη. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συστήνουν να μην υπάρξει άρση των περιορισμών τη Δευτέρα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα νοσοκομεία θα «γεμίσουν» ξανά με ασθενείς.

Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, μετά από μήνες απαγορεύσεων, οι πολίτες θα μπορούν από Δευτέρα να αγκαλιάσουν, να ασπαστούν, ή και να ανταλλάξουν χειραψία με την οικογένεια και τους φίλους τους, ενώ αναμένεται να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των παμπ. Σε εξωτερικό χώρο, θα μπορούν πλέον από Δευτέρα να γίνονται συγκεντρώσεις έως 30 ατόμων, ενώ για εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι έξι ατόμων ή δύο νοικοκυριών. Οι πολίτες πλέον καλούνται να πάρουν την απόφαση για το εάν θα τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης όταν βρίσκονται σε συνάντηση με τους φίλους τους και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Προσοχή στις επαφές με τα αγαπημένα πρόσωπα

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι η μεγάλη χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει ότι οι προφυλάξεις θα καταργηθούν. «Στην πραγματικότητα, πάνω από ένα χρόνο σε πανδημία, όλοι γνωρίζουμε ότι οι στενές επαφές, όπως οι αγκαλιές, είναι ένας απευθείας τρόπος μετάδοσης της νόσου», είπε, καλώντας τους πολίτες να αναλογιστούν την ευαλωτότητα των αγαπημένων τους, εάν έκαναν εμβόλιο, μία ή δύο δόσεις και αν παρήλθε χρόνος για να αποκτήσουν ανοσία.

Τι ισχύει για ξενοδοχεία και χόστελ

Ανοιχτά θα είναι ακόμη ξενοδοχεία και χόστελ. Όσον αφορά τις κηδείες ο περιορισμός αίρεται για έως 30 άτομα, ωστόσο όσοι παραστούν θα πρέπει να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να πληρούνται και οι ποσοστώσεις χωρητικότητας. Παράλληλα, οι υποστηρικτικές ομάδες, όπως και οι ομάδες γονέων και παιδιών μπορούν να γίνουν με έως και 30 ενήλικους, συν όποιον αριθμό ανηλίκων κάτω των 5 ετών. Στο σχολείο, από τη Δευτέρα αίρεται η υποχρέωση των μαθητών να φορούν μάσκες. Οι φοιτητές θα μπορούν να επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια, ωστόσο θα υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε τεστ κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις