Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους Βρετανούς να μην κάνουν διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση ενός υπουργού του ο οποίος υποστήριξε ότι οι Βρετανοί μπορούσαν να πάνε και να επισκεφτούν φίλους.

Η σύγχυση δημιουργήθηκε όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις χώρες εάν παραμείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν. Ο ίδιος έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά από δημοσιεύματα ότι ορισμένες ταξιδιωτικές εταιρείες αρνούνται επιστροφές χρημάτων για πακέτα διακοπών που έχουν κλειστεί σε «πορτοκαλί» προορισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πλέον νόμιμο το να ταξιδεύει κανείς σε χώρες που περιλαμβάνονται στην πορτοκαλί λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις «πορτοκαλί» χώρες της ταξιδιωτικής λίστας της Βρετανίας.

«Πορτοκαλί» προειδοποίηση

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι είναι μια πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι κάπου όπου θα έπρεπε να πηγαίνετε διακοπές, επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής για αυτό», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Και εάν οι πολίτες πάνε σε μια χώρα από την πορτοκαλί λίστα, και πρέπει να είναι για κάποιο απολύτως πιεστικό οικογενειακό ή επείγον επιχειρηματικό λόγο, τότε παρακαλούμε να θυμάστε ότι θα πρέπει να απομονωθείτε, θα πρέπει να κάνετε τεστ και να συμπληρώσετε τη φόρμα εντοπισμού και όλα τα υπόλοιπα», συνέχισε.

Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι χιλιάδες Βρετανοί σχεδιάζουν να επισκεφθούν προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, με περισσότερες από 150 πτήσεις να έχουν αναχωρήσει τη Δευτέρα.

Οι δηλώσεις που επέφεραν σύγχυση

Μετά τη λήξη της απαγόρευσης των διακοπών στο εξωτερικό τη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις είπε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να πάνε σε αυτές τις χώρες εάν παραμείνουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν.

«Δεν θέλουμε να σταματήσουμε εντελώς τα ταξίδια και ο λόγος, όπως ανέφερε ο [υφυπουργός Υγείας] Ματ Χάνκοκ, που έχουμε την πορτοκαλί λίστα είναι διότι θα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να ταξιδέψουν, είτε για να επισκεφθούν την οικογένεια είτε για να επισκεφθούν φίλους », είπε στο BBC.

«Μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις χώρες, αλλά στη συνέχεια πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα και να κάνουν δύο τεστ μετά την επιστροφή τους», συνέχισε.

«Έτσι, οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές τις περιοχές, ναι, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν στις απαιτήσεις καραντίνας κατά την επιστροφή», κατέληξε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού επέμεινε ότι το ταξίδι σε προορισμούς της πορτοκαλί λίστας επιτρέπεται μόνο για αυστηρά συγκεκριμένους λόγους. Όπως είπε, οι Βρετανοί δεν πρέπει να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες για διακοπές ή αναψυχή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διακοπές και τα ταξίδια αναψυχής πρέπει να περιορίζονται στην «πράσινη λίστα» προορισμών όπως η Πορτογαλία.

«Συνεργαζόμαστε με τον ταξιδιωτικό κλάδο και άλλους σε αυτό. Όλοι μας έχουμε προσωπική ευθύνη να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον καθώς ανοίγουμε προσεκτικά τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Προφανώς θα παρακολουθούμε, παρακολουθούμε προσεκτικά και θα αναλάβουμε περαιτέρω δράση εάν κριθεί απαραίτητο», προειδοποίησε τέλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις