Στη Μέση Ανατολή θα ταξιδέψει τις «προσεχείς ημέρες» ο Άντονι Μπλίνεκν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε ανακοινώσεις, λίγη ώρα μετά την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ύστερα από έντεκα ημέρες αιματοχυσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας σκοπεύει να συναντηθεί στην περιοδεία του με «τον ισραηλινό, τον παλαιστίνιο» ομόλογό του καθώς και με αξιωματούχους άλλων «χωρών της περιφέρειας», προκειμένου «να εργαστούν μαζί για την οικοδόμηση καλύτερου μέλλοντος για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιστινίους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπλίνκεν ήρθε σε επικοινωνία τον ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.

Τζο Μπάιντεν – «Θα συνεχίσουμε τις αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες»

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν κάνει λόγο περί «αληθινής ευκαιρίας», τα αντίπαλα μέρη να προχωρήσουν προς την ειρήνευση. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε το βράδυ της Πέμπτης, ότι η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στη διάρκεια της νύχτας, προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», συνέχισε. «Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Μπάιντεν εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, πρόσθεσε.

Για σχεδόν μιάμιση ώρα, πριν ουσιαστικά τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έκαναν ακόμη λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.

Τέλος, ο Αμερικανός ηγέτης δεσμεύτηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις