Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στην Τουρκία, σχετικά με το ότι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν συνθήκες ειρήνης, όταν γίνονται παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. τονίζοντας πως αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι θέλει να αποφύγει την όποια αντιπαράθεση λόγω των βουλευτικών εκλογών της 30ης Μαΐου, προσθέτοντας πως η κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, και ιδιαίτερα οι αναφορές στο εθνικό θέμα, θα πρέπει να γίνονται με πολύ φειδωλό τρόπο και ιδιαίτερα θα πρέπει ο καθένας να προσέχει για να μην ενισχύει τα επιχειρήματα των αντιπάλων.

«Θα μπορούσα άνετα να απαντήσω στην κριτική του ΑΚΕΛ ότι δεν είμαστε, και ιδιαίτερα δεν είμαι εγώ εκείνος ο οποίος είπε το ΄όχι΄ για να τσιμεντώσει το ‘ναι’. Δεν είμαι εγώ που κυβέρνησα για πέντε χρόνια με συνομιλητή μου τον κ. Ταλάτ, με πρόθεση να λύσω το Κυπριακό με προτάσεις για να κάμψω την τουρκική αδιαλλαξία, όπως εισηγείται σήμερα το ΑΚΕΛ».

Πρόσθεσε πως αν με όλες τις παραστάσεις της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου, τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων, προκειμένου να εναρμονιστεί η Τουρκία με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την ώρα μάλιστα που αξιώνουν τη λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών, «να μου εισηγούνται ότι εξαρτάται από εμένα, από τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβω, το να πειστεί η Τουρκία για τα συμφέροντα της. Αν αυτές είναι οι αναλύσεις που κάνουν πολιτικά κόμματα για την αδιαλλαξία ή τον επεκτατισμό που επιδεικνύει η Τουρκία, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν μπορώ να τους ακολουθήσω».

Για να προσθέσει: 

«Να πάω εγώ να πω ότι αποδέχομαι θετική ψήφο, συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου και ο αγωγός φυσικού αερίου της εγγύτερης περιοχής να περνά από την Τουρκία. Διερωτώμαι τι θα απομείνει να διαπραγματευτώ, επιτέλους».

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και ερωτηθείς αν στέλνει κάποιο μήνυμα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι το μήνυμα είναι πως «η ειρήνη δεν επικρατεί μέσω του ετσιθελισμού και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου».

Αυτό που επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει η Τουρκία, κατέληξε, «είναι πως με τις συμπεριφορές της δεν επιτυγχάνει ούτε θετική ατζέντα όσον αφορά τα ενδιαφέροντα της για την Ευρώπη ούτε και με τις αντιπαραθέσεις της με σωρεία χωρών θα γίνει αυτό που φαντασιώνεται ο κ. Ερντογάν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις