Σε κακά χάλια είναι η Αγία Σοφία, έναν χρόνο μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Σκόνη παντού, βρωμιά στις παπουτσοθήκες που τοποθετούν τα υποδήματά τους οι πιστοί πριν μπουν στο χώρο να προσευχηθούν, πόμολα της 1.500 ετών κεντρικής πύλης του ναού έχουν σπάσει, καλώδια κρέμονται εδώ κι εκεί, ταμπέλες τυπωμένες σε χαρτί Α4 για να ξεχωρίζουν τους χώρους, συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί.

Ήταν 10 Ιουλίου 2020 όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραφε το προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου η Αγία Σοφία περνούσε στα χέρια της προεδρίας και ειδικότερα της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων και μετατρεπόταν σε τζαμί. Ακολούθησε, δύο εβδομάδες μετά, η πρώτη μουσουλμανική προσευχή παρουσία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος μετέτρεψε την τελετή σε φιέστα.

Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για νέα σελίδα στην ιστορία. Έναν χρόνο μετά, τα γεγονότα τους διαψεύδουν…

Μάλιστα, αρκετοί αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικές φωτογραφίες από το χώρο. «Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει κάποιος. Αντί να το κάνετε το πιο όμορφο τζαμί στον κόσμο, ενεργείτε σαν να είναι ένα τζαμί δεύτερης κατηγορίας» καταγγέλλει ένας εξ αυτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις