Την Κυριακή διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο. Παρά τις προβλέψεις που υπήρχαν, το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κατάφερε να παραμείνει πρώτο με σημαντική διαφορά από το ΑΚΕΛ. Μπορεί ο ΔΗΣΥ να σημείωσε πτώση 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2016, ωστόσο κατάφερε να συγκρατηθεί στο 27,7%.

Το ΑΚΕΛ το οποίο ήθελε να… κεφαλοποιήσει τη φθορά της κυβέρνησης δεν κατάφερε να κερδίσει ποσοστά, χάνοντας μάλιστα 3.3% ποσοστιαίες μονάδες. Έτσι έμεινε στο 22,34%. Το Δημοκρατικό Κόμμα, που είχε ποντάρει σε κέρδη από την αποκάλυψη σκανδάλων που αφορούσαν την κυβέρνηση, υπέστη οδυνηρή ήταν με πτώση 3,2 ποσοστιαίων μονάδων και ποσοστό 11,29%.

Σημαντική άνοδο της τάξης του 3% και ποσοστό 6,78% σημείωσε το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, ενώ η έκπληξη των εκλογών ήταν η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ) η οποία εξασφάλισε το 6,1%.

Στα επίπεδα των ποσοστών του 2016 κινήθηκε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με 6,72% και το Κίνημα Οικολόγων με 4,41%. Εκτός Βουλής έμεινε η «Αλληλεγγύη» της πρώην ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους και η «Αλλαγή Γενιάς» της πρώην βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Επτακομματική Βουλή

Η νέα Βουλή θα απαρτίζεται από επτά κόμματα όπως και η απελθούσα. Το στοίχημα για τον ΔΗΣΥ είναι η επίτευξη συνεργασιών, ώστε να εξασφαλίζονται πλειοψηφίες έγκρισης των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει πως αυτές οι συνεργασίες θα μπορούν να δημιουργηθούν αν υπάρξει συμφωνία για εκλογή του Μαρίνου Σιζόπουλου (Προέδρου της ΕΔΕΚ) στην προεδρία της Βουλής. Η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα μπορούν να υπολογίζουν και στην στήριξη της ΔΗΠΑ, της οποία πολλά στελέχη μετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αναμένεται να μπουν σε διαδικασία εσωστρέφειας αναζητώντας τα λάθη στην στρατηγική τους.

Οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως

ΔΗΣΥ: 17
ΑΚΕΛ: 15
ΔΗΚΟ: 9
ΕΛΑΜ: 4
ΕΔΕΚ: 4
ΔΗΠΑ: 4
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: 3

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις