Αργά χθες το βράδυ, η Βρετανία ανακοίνωσε τις νέες αναθεωρημένες ζώνες σχετικά με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Και μπορεί η πρόσθεση περιοχών στην πράσινη ζώνη να ήταν φτωχή, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχουν οι πληροφορίες από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Η μία συντάσσεται με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για συνέχιση της σκληρής γραμμής και η άλλη πιστεύει ότι έφτασε η ώρα να υπάρξει χαλάρωση και επιβράβευση και των χωρών εκείνων που κάνουν υγειονομική πρόοδο, αλλά και των πολιτών της χώρας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η Μάλτα, οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η νήσος Μαδέιρα θα προστεθούν στην “πράσινη” λίστα της Μ. Βρετανίας με τους προορισμούς που είναι ασφαλείς να επισκεφθεί κάποιος χωρίς να απαιτείται καραντίνα κατά την επιστροφή, δήλωσε την Πέμπτη ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

“Έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας και της Αϊτής, θα μπουν στην κόκκινη λίστα”, ανέφερε ο Σαπς στο Twitter. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια οι άλλες 4 χώρες που μπαίνουν στην “κόκκινη λίστα” είναι η Ερυθραία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Μογγολία και η Ουγκάντα.

Σε προσθήκη στην ανάρτηση του ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι στην “πράσινη” λίστα μπαίνουν περιοχές της Καραϊβικής, όπως τα Μπαρμπέιντος, ενώ Ισραήλ και Ιερουσαλήμ προστίθενται στην “πράσινη λίστα επιτήρησης”.

Στην πορτοκαλί λίστα η Ελλάδα

Η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί” λίστα της Μ. Βρετανίας, με τον Σαπς να αναφέρει ότι οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της covid-19 δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από “πορτοκαλί” χώρες, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης που θα εξηγηθούν λεπτομερώς τον επόμενο μήνα.

Τζόνσον: Πραγματική ευκαιρία για τους εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός είπε στο Sky News ότι υπάρχει μια «πραγματική ευκαιρία» να «ανοίξουν τα ταξίδια μέσω του πλήρους εμβολιασμού». Ο Τζόνσον είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών Σαπς πρόκειται να «χαρτογραφήσει τα επόμενα βήματα για τα διεθνή ταξίδια», υπονοώντας ότι θα αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι μια απλή ενημέρωση στις λίστες του συστήματος φωτεινού σηματοδότη.

Αντιδράσεις από τους ταξιδιωτικούς φορείς

Αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες διακοπών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και συνδικάτα απαιτούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει την πράσινη λίστα προορισμών, που δεν απαιτούν καραντίνα στην επιστροφή και να αποκαλύψει τα δεδομένα στα οποία βασίζονται οι αποφάσεις της.

Επιπροσθέτως ζητούν να επιτρέπεται στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να αποφεύγουν την καραντίνα.

Μέρκελ και Μακρόν: Καραντίνα στους επισκέπτες του ΗΒ

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε όλα τα κράτη της ΕΕ να θεσπίσουν για τους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου καραντίνα, προκειμένου να εμποδιστεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Μάλιστα μαζί της συμφώνησε και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «προφανώς ανησυχούμε για τη μετάλλαξη Δέλτα» και ζήτησε μια κοινή προσέγγιση ως προς τη διαχείριση των τουριστών που προέρχονται από χώρες με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κάλεσε τα 27 κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μια ενιαία στάση απέναντι σε όσους ταξιδεύουν προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις