Βαριά ήταν η ποινή η οποία ορίστηκε στον 45χρονο αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν, για την δολοφονία του 46 Αφροαμερικανού Τζορζ Φλόιντ στην Μινεάπολις των ΗΠΑ, τον Μάιο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη του Σόβιν σε 22 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη. Ο 45χρονος αστυνομικός βρέθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δεύτερο βαθμό και ανθρωποκτονία δεύτερου και τρίτου βαθμού για τον τρόπο που ακινητοποίησε και οδήγησε στον θάνατο τον Φλόιντ.

Οι εισαγγελείς του δικαστηρίου της Μινεσότα εισηγήθηκαν την επιβολή ποινής 30 ετών, δηλώνοντας πως «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο της δράσης του κατηγορούμενου στο θύμα, την οικογένεια του θύματος και την κοινότητα». Η υπεράσπιση του αστυνομικού υποστήριξε πως ο πρώην αστυνομικός θα έπρεπε να λάβει ελαφρύτερη ποινή.

Η πρώτη που μίλησε κατά την διαδικασία πριν την ανακοίνωση της ποινής, ήταν η επτάχρονη κόρη του Τζορτζ Φλόιντ, Τζιάνα, η οποία μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος δήλωσε: «Ρωτάω για εκείνον συνέχεια». Στην ερώτηση τι θα έλεγε στον πατέρα της αν τον έβλεπε μια ακόμη φορά, η μικρή Αφροαμερικανή είπε: «Μου λείπεις και σε αγαπώ».

Αυστηρότερη ποινή ζητάει η οικογένεια Φλόιντ

«Κάθε μέρα, παρακαλούσα να αποδοθεί δικαιοσύνη, ξαναζώντας την εκτέλεση του Τζορτζ καθώς άλλοι εκλιπαρούσαν και ζητούσαν ο αστυνομικός Τσόβιν να αφήσει απλά τον Τζορτζ να πάρει ανάσα» είπε με τη σειρά του Φιλονίζ Φλόιντ, αδερφός του θύματος. Την ίδια ώρα και ο Τέρενς, ζήτησε από το δικαστήριο της επιβολή της αυστηρότερης ποινής για τον φονιά του αδερφού του, Τζορτζ Φλόιντ. «Εκ μέρους της οικογένειάς μου, αναζητούμε την αυστηρότερη ποινή» είπε.

Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου διαδηλωτές αναμένουν προκειμένου να ακούσουν την ποινή του δικαστηρίου. Το συγκεντρωμένο πλήθος ωστόσο δεν συγκρίνεται σε μέγεθος με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί τον Απρίλιο κατά την καταδίκη του Τσόβιν.

Τι αναφέρει η μητέρα του αστυνομικού

Την ίδια ώρα, το BBC σημειώνει πως είναι απίθανο να ακούσουμε κάποια απολογία από πλευράς του καταδικασθέντος. Ο πρώην αστυνομικός έχει επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που του επιτρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε απάντησε σε τυχόν ερωτήσεις της έδρας.

Στο δικαστήριο μίλησε για πρώτη φορά και η μητέρα του αστυνομικού, Κάρολιν Πόουλεντι. «Είμαι εδώ να μιλήσω εκ μέρους όλης της οικογένειας» είπε, υποστηρίζοντας πως ο γιος της είναι ένας καλός άνδρας.

Η γυναίκα συνέχισε λέγοντας πως παρότι δεν έχει μιλήσει ποτέ δημόσια στο παρελθόν, στηρίζει τον γιο της και θα τον στηρίζει πάντα. «Όταν καταδικάζετε τον γιο μου, καταδικάζετε και εμένα» είπε η μητέρα του αστυνομικού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις