Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα της προέδρου Μάγια Σάντου προηγείται με διαφορά των φιλορώσων αντιπάλων του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Μολδαβία, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Το κεντροδεξιό κόμμα Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), από το οποίο προέρχεται η Σάντου, λαμβάνει πάνω από το 44% των ψήφων, έναντι σχεδόν 33% για τον Συνασπισμό Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών (BESC) του φιλορώσου Ιγκόρ Ντοντόν, μετά την καταμέτρηση άνω του 49% των ψηφοδελτίων.

Όταν έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στις στις  12/7 και ώρα 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το ποσοστό της συμμετοχής υπερέβαινε το 48%.

Μετά τη μεγάλη νίκη της το Νοέμβριο 2020 στις προεδρικές εκλογές με αντίπαλο τον απερχόμενο Ιγκόρ Ντοντόν, η 49χρονη Σάντου ελπίζει τώρα να πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου ώστε θα θέσει σε εφαρμογή την πολιτική της, που είναι επικεντρωμένη στη μάχη κατά της διαφθοράς και την προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόμμα της, το κεντροδεξιό Δράση και Αλληλεγγύη (PAS), ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις έναντι του συνασπισμού των σοσιαλιστών και των κομμουνιστών (BESC) με επικεφαλής τον φιλορώσο πρώην πρόεδρο Ντοντόν.

“Ψήφισα για να βάλουμε τάξη στη χώρα μας, για να απαλλαγούμε απ’ αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα μας τόσα χρόνια”, δήλωσε η Σάντου στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό της από το εκλογικό τμήμα της στην πρωτεύουσα Κισινάου, όπου πολίτες την υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.

Ο Ντοντόν, τον οποίο επικαλούνται τα μολδαβικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε από την πλευρά του πως ψήφισε “υπέρ μιας ομάδας που θα μπορέσει να ενώσει τη χώρα και δεν θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις”.

Η Μολδαβία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης και στριμωγμένη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, συγκλονίζεται μετά την ανεξαρτησία της, το 1991, από επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις και πρέπει να διαχειριστεί μια παγωμένη σύγκρουση στην Υπερδνειστερία, ένα αυτονομιστικό έδαφος που υποστηρίζεται από τη Μόσχα και διαφεύγει του ελέγχου της.

Οι 2,6 εκατ. κάτοικοί της είναι ιστορικά διαιρεμένοι ανάμεσα σ’ αυτούς που επιθυμούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και αυτούς που στρέφουν το βλέμμα τους προς την ΕΕ.

Όμως οι Μολδαβοί δηλώνουν ομόφωνα κουρασμένοι από τα σκάνδαλα διαφθοράς, το πιο πολύκροτο από τα οποία, το 2015, αφορούσε την εξαφάνιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων –το ποσό αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας– από τα ταμεία τριών τραπεζών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις