Σε μια άκρως σημαντική συμφωνία προχώρησαν οι ειδικοί απεσταλμένοι των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τα ζητήματα που αφορούν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο συγκεκριμένα, Ρουσλάν Εντελγκερίεφ και Τζον Κέρι συμφώνησαν να συνεργασθούν στα ζήτημα της κλιματικής πολιτικής στην Αρκτική, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που αναφέρεται στα αποτελέσματα της επίσκεψης Κέρι στην Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στην κοινή τους δήλωση, οι αξιωματούχοι προτίθενται να συνεργασθούν για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου, της ενεργειακής απόδοσης και των κλιματικών προβλημάτων στην Αρκτική επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να συζητούν λεπτομερώς τα ζητήματα που παρουσιάζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον και να υλοποιούν συγκεκριμένα προγράμματα για το κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κοινή δήλωση επακολούθησε της επίσκεψης στη Μόσχα του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, ο οποίος είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια ημέρα νωρίτερα.

Ο Κέρι ξεκίνησε το ταξίδι του στη Μόσχα τη Δευτέρα λέγοντας στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ήθελε να υποβάλει προτάσεις ώστε να προσπαθήσουν επειγόντως να συνεργαστούν μεταξύ τους οι δύο μεγάλες χώρες που πρωταγωνιστούν στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μάλιστα η κοινή δήλωση μπορεί να αποτελέσει το προοίμιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει το TASS.

Τονίζεται πως η Ρωσία από τον Μάιο προεδρεύει στο Αρκτικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν επίσης και οι ΗΠΑ. Η προεδρία της θα συνεχισθεί έως το 2023. Το Αρκτικό συμβούλιο συστάθηκε το 1996 με βάση την Διακήρυξη της Οτάβας και αποτελεί διακυβερνητικό φόρουμ υψηλού επιπέδου, το οποίο διασφαλίζει την συνεργασία στην περιοχή και ιδιαίτερα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μόνο κράτη που έχουν στην κατοχή τους περιοχές στην Αρκτική μπορούν να είναι μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Τα κράτη μέλη είναι: ο Καναδάς, η Δανία (συμπεριλαμβανομένης της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόες), η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Σουηδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η θέση του παρατηρητή στο Αρκτικό Συμβούλιο είναι ανοικτή σε κράτη που δεν κατέχουν αρκτικές περιοχές

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις