Σε τηλεφωνική επικοινωνία ήρθαν το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιουλίου ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας για την ξεκάθαρη ανακοίνωσή του απέναντι στις τελευταίες προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπλίνκεν, τόνισε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις μέχρι τώρα κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο. Μάλιστα η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις