Σε μια νέα εποχή μπαίνουν οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρακινό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, Ουάσινγκτον και Βαγδάτη αναμένεται να προβούν σε μια καινούργια φάση στρατιωτικής συνεργασίας με παράλληλο τερματισμό της «αποστολής μάχης» των Αμερικανών στο Ιράκ.

Τζο Μπάιντεν και Μουστάφα αλ Καντίμι έδωσαν τα χέρια για να τερματιστεί η μάχιμη αποστολή των Αμερικανών μέχρι τα τέλη του 2021, 18 και πλέον χρόνια μετά την αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ο Μπάιντεν αποσύρει τις τελευταίες αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τα τέλη Αυγούστου, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ολοκληρώνει τις αμερικανικές αποστολές μάχης στους δύο πολέμους που ξεκίνησε ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους κατά τη δική του θητεία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, για πρώτη φορά, στο Οβάλ Γραφείο, για συνομιλίες στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Ο ρόλος μας στο Ιράκ θα είναι να είμαστε διαθέσιμοι, να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να βοηθάμε και να αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος όταν χρειαστεί, όμως δεν θα βρισκόμαστε, μέχρι τα τέλη του έτους, σε αποστολή μάχης», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν εξάλλου να στείλουν σύντομα δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις