Συγκλονισμένος δηλώνει ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) εξέφρασε την ανησυχία της στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Σύμφωνα με συμμετέχοντες η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για έως και 10.000 πολίτες που η Γερμανία θέλει να φέρει πίσω.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, εκφράστηκε επικριτικά για την κατάσταση: «Αυτό που βιώνουμε εκεί είναι σαφώς μια καταστροφή. Το ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων, το πώς οργανώθηκε και σε ποια στιγμή, δείχνει ότι πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, ιδίως η επιχείρηση διάσωσης, η οποία προφανώς ξεκίνησε πολύ αργά, και η εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι Ταλιμπάν», δήλωσε στα δίκτυα RTL και ntv.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποκάλεσε την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων «ιστορικό φιάσκο» και ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ευθύνες. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη αποτυχία έπειτα από 20 χρόνια ένοπλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Δύση και τον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr)», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις