Περισσότεροι από 600 άνθρωποι, πρόσφυγες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία 20 χρόνια μετά την πτώση τους, στοιβάχτηκαν στο αμερικανικό μεταγωγικό με την ελπίδα να φύγουν από το Αφγανιστάν για να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπήκαν στο αμερικανικό C-17 για να φύγουν. Το φορτίο ήταν τεράστιο για το μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού, πλησίασε το ρεκόρ επιβατών που έχουν μεταφερθεί ποτέ με μεταγωγικό της Boeing.

Και ενώ το C-17 δεν επρόκειτο να παραλάβει, για να μεταφέρει εκτός Αφγανιστάν τόσο κόσμο, το πλήρωμα δεν θέλησε να εκδιώξει τους πρόσφυγες από το αεροπλάνο. Και αποφάσισαν να τους αφήσουν… Οι εικόνες από το αμερικανικό μεταγωγικό έρχονται λίγες ώρες μετά τα video που έδειχναν πολίτες να πέφτουν στο κενό από τους τροχούς αεροσκαφών, όπου είχαν σκαρφαλώσει για να διαφύγουν!

Εκατοντάδες Αφγανοί, που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, κατέκλυσαν (χθες, Δευτέρα) τον διάδρομο και ορισμένοι επιχείρησαν να μπουν σε αμερικανικά αεροσκάφη προτού απωθηθούν. Μερικοί γραπώθηκαν από τους τροχούς αεροσκαφών που απογειώνονταν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο πέφτοντας από ύψος εκατοντάδων μέτρων μερικά λεπτά αργότερα.

Μέσα στο χάος, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός, πεζοναύτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες που κράδαιναν όπλα εν μέσω του πλήθους.

Στο μεταξύ, στρατιωτικά αεροσκάφη που εκκενώνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν άρχισαν να απογειώνονται ξανά το πρωί της Τρίτης (17.08.2021), δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας δυτικής χώρας.

Ο διάδρομος, τον οποίο είχαν καταλάβει τη Δευτέρα χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί που ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν από την πρωτεύουσα μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς το πλήθος απομακρύνθηκε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες έχει ανατεθεί η φύλαξη και η λειτουργία του αεροδρομίου, είχαν σταματήσει χθες τις πτήσεις εξαιτίας του χάους που επικρατούσε.

Στην Καμπούλ, το πρωί της Τρίτης, έφτασε και μεταγωγικό αεροσκάφος A400M της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας για να συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης Γερμανών πολιτών και Αφγανών υπαλλήλων γερμανικών κρατικών θεσμών. Εξαιτίας του χάους που επικρατούσε χθες στο αεροδρόμιο “Χαμίντ Καρζάι”, η άφιξή του καθυστέρησε.

Το γερμανικό μεταγωγικό έκανε κύκλους γύρω από το αεροδρόμιο για πέντε ώρες· τα καύσιμα στις δεξαμενές του είχαν σχεδόν εξαντληθεί όταν του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί, σημείωσαν οι πηγές του dpa.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις