Τις κόκκινες γραμμές για συνομιλίες με το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν έθεσαν χθες Παρασκευή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στη Σλοβενία, ώστε να προσφερθεί βοήθεια στους πολίτες της χώρας και όπως τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, «για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό του Αφγανιστάν, θα χρειαστεί να συζητάμε με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει πριν απ’ όλα να εγγυηθούν πως το Αφγανιστάν δεν θα φιλοξενεί τρομοκράτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις σε άλλες χώρες, όπως στο παρελθόν, αν θέλουν διμερή συνεργασία, τόνισε ο κ. Μπορέλ.

Το νέο καθεστώς θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα δικαιώματα των γυναικών, και την ελευθερία του Τύπου· να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς· να επιτρέπει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια· και να αφήσει τους ξένους πολίτες και τους πιο ευάλωτους Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα, πρόσθεσε.

Αυτός ο «επιχειρησιακός διάλογος» και η συνεργασία με τους Ταλιμπάν δεν συνεπάγεται αναγνώριση του καθεστώτος τους, σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

Η συνεργασία «θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων», επέμεινε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ορισμένοι θα πουν ‘μα οι Ταλιμπάν δεν πρόκειται να τις εκπληρώσουν’. Ας το δούμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπορέλ έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν καταβληθεί καμία δόση της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας στο Αφγανιστάν που προβλεπόταν για το διάστημα 2021-2025, η οποία θα ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν ξεκαθαρίσει πρώτα η εικόνα όσον αφορά τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις