Φρίκη προκαλούν οι εικόνες ξυλοδαρμού δύο Αφγανών δημοσιογράφων, οι οποίοι συνελήφθησαν από Ταλιμπάν καθώς κάλυπταν τις διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ.

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, διαδηλώτριες πραγματοποίησαν στους δρόμους διαμαρτυρίες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ωστόσο απωθήθηκαν βίαια από μαχητές Ταλιμπάν που επιτέθηκαν άγρια σε ρεπόρτερ και οδήγησαν ξένους ανταποκριτές σε αστυνομικά τμήματα.

Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε, μεταξύ άλλων και ο 28χρονος Νεμάτ Νακντί και παρόλο που οι συλληφθέντες φώναζαν πως επρόκειτο για δημοσιογράφο, κανείς δεν έγινε σημασία. «Νόμισα ότι θα με σκοτώσουν. Μας χλεύαζαν, ρωτούσαν αν τους βιντεοσκοπούσαμε», είπε ο ίδιος.

Ο Νακντί δήλωσε στους New York Times ότι αντί να κοιτάξουν την ταυτότητά του, οι Ταλιμπάν τον κατηγόρησαν πως έφταιγε για τις διαδηλώσεις. «Με πήραν σ’ ένα δωμάτιο, μου έδεσαν τα χέρια μ’ ένα μαντήλι κι άρχισαν να με δέρνουν μ’ ένα καλώδιο». Τρεις άλλοι συνάδελφοί τους, που πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους, επίσης συνελήφθησαν, αλλά όταν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά βίας μπορούσαν να βαδίσουν.


Το βίντεο που ανήρτησε στο twitter ο εκδότης της εφημερίδας, Etilaatroz, Ζάκι Νταριαμπί, είναι συγκλονιστικό και κάνει τον γύρο του κόσμου. Σε αυτό φαίνεται ο Τάκι Νταριάμπι να κουτσαίνει υποβασταζόμενος. Ο Νταριαμπί σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν βασάνιζαν τους συναδέλφους του επί τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο λιποθύμησαν αρκετές φορές.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ταλιμπάν: Η παρέμβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η Human Rights Watch, μέσα από ανακοίνωσή της, υπενθύμισε ότι οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί να επιτρέψουν την ανεξάρτητη λειτουργία των ΜΜΕ, εφόσον σέβονταν τις «ισλαμικές αξίες», αλλά «ολοένα και συχνότερα εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να καλύπτουν διαδηλώσεις», όπως δήλωσε η διευθύντρια αρμόδια για την Ασία της HRW, Πατρίτσια Γκόσμαν.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχτηκαν επιθέσεις αφότου οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία. Ορισμένες γυναίκες είπαν ότι δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις