Γερμανία: Επιτράπηκε η κυκλοφορία αφίσας με σύνθημα «Κρεμάστε τους Πράσινους». Στην πόλη Τσβίκαου αποφάσισαν να κατεβάσουν τις αφίσες, ωστόσο το διοικητικό δικαστήριο του Κέμνιτς αποφάσισε ότι μπορούν να παραμείνουν αναρτημένες. Το δικαστήριο έκανε δεκτή επείγουσα αίτηση του κόμματος, το οποίο παρακολουθείται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος.

Η απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνει τον όρο ότι οι προεκλογικές αφίσες με το σύνθημα μπορούν να αναρτηθούν μόνο σε ελάχιστη απόσταση 100 μέτρων από τις προεκλογικές αφίσες των Πρασίνων. Οι αφίσες που είναι ήδη αναρτημένες πρέπει να μετακινηθούν. Το δικαστήριο επικαλέστηκε τις αρχές για την προεκλογική διαφήμιση που θέσπισε το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ως αιτιολόγηση της απόφασης.

«Η παρακίνηση να κρεμαστούν οι Πράσινοι παραμένει εντελώς αδιανόητη, αντιδημοκρατική και ανεύθυνη!»

Ο δήμος Τσβίκαου θα προσφύγει στο Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο της πόλης Μπάουτσεν, μετά την απόφαση του Διοικητικού δικαστηρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα. Η προσφυγή θα κατατεθεί μέχρι την Πέμπτη, με την ανεξάρτητη δήμαρχο να δηλώνει ότι «η παρακίνηση να κρεμαστούν οι Πράσινοι παραμένει εντελώς αδιανόητη, αντιδημοκρατική και ανεύθυνη! Δεν υπάρχει καμία διαφορά αν οι αφίσες βρίσκονται 100 μέτρα μακριά από εκείνες των Πρασίνων, όπως αναφέρει η απόφαση του πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου».

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Κέμνιτς δικαίωσε με την απόφαση του το ακροδεξιό κόμμα το οποίο ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του Δήμου Τσβίκαου να κατέβουν οι αφίσες του υπό τον όρο να αναρτώνται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από τις προεκλογικές αφίσες των Πρασίνων. Η πόλη Τσβίκαου είχε διατάξει την περασμένη Τετάρτη το ακροδεξιό κόμμα να αφαιρέσει τις αφίσες του «Κρεμάστε τους Πράσινους» μέσα σε τρεις ημέρες. Εάν αυτό δεν συνέβαινε, ο δήμος θα αφαιρούσε ο ίδιος τις αφίσες με την αιτιολογία ότι το σύνθημα παραβιάζει τη δημόσια τάξη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οι Πράσινοι επέκριναν έντονα αυτήν την απόφαση του δικαστηρίου με τον εκπρόσωπο τους να δηλώνει ότι «μια υποκίνηση για δολοφονία 3300 μελών των Πρασίνων της Σαξονίας, ενός δημοκρατικού κόμματος, ή συμπαθούντων και υποστηρικτών τους δεν έχει καμία θέση στον δημόσιο χώρο».

Η Σαμπίνε Τσίμερμαν, μέλος τη κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke) στο ομοσπονδικό κοινοβούλιο ( Bundestag) εξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό της: «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω γιατί το σύνθημα «Κρεμάστε τους Πράσινους», το οποίο σίγουρα μπορεί να εκληφθεί ως υποκίνηση σε τέλεση φόνου, θα μπορούσε να καλυφθεί από το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης».

Κρίστοφερ Χόιμπνερ: «Ηαπόφαση του Δικαστηρίου ήταν εντελώς ανεύθυνη!»

Ο Κρίστοφερ Χόιμπνερ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, δήλωσε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου μετά τις ακροδεξιές επιθέσεις στις πόλεις Χάλε και Χάναου ήταν απολύτως ανεύθυνη. Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι εξίσου παράλογο με την ίδια την απόφαση και δεν αφήνει άναυδους μόνο τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος για την ανοχή της προπαγάνδας μίσους από δεξιούς εξτρεμιστές».

Η εισαγγελία της Δρέσδης είχε ήδη παρέμβει την περασμένη Πέμπτη και είχε δώσει εντολή στον εισαγγελέα του Τσβίκαου να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το ενδεχόμενο της δημόσιας υποκίνησης σε διάπραξη ποινικών αδικημάτων και της υποδαύλισης μίσους.Η εισαγγελία του Τσβίκαου απέρριψε αρχικά την έρευνα επειδή, κατά την άποψή της, οι αφίσες δεν αποτελούσαν υποκίνηση σε συγκεκριμένη πράξη. Αντίστοιχες αφίσες μίσους είχαν εμφανιστεί και στο Μόναχο, αλλά απομακρύνθηκαν αμέσως από την αστυνομία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις