Γερμανικές εκλογές: Συνεχίζεται το θρίλερ με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, όμως όσο περνά η ώρα φαίνεται πως η ψαλίδα ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς (SPD) και τους Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ (CDU/CSU) ανοίγει. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόβλεψη που δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, στις 23:00 της Κυριακής το SPD προηγείται με 1,6 % έναντι του CDU.

Αναλυτικότερα, το ARD δίνει στο SPD 25,8%, στο CDU/CSU 24.2%, στους Πράσινους 14,3%, στο FDP (Φιλελεύθεροι) 11,5%, στο ακροδεξιό AfD 10,6%, ενώ φαίνεται ότι η Αριστερά (Die Linke), μπαίνει οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει το 5%.

Ανάλογη εικόνα προβλέψεων δίνει και το δεύτερο κανάλι ZDF. Συγκεκριμένα δίνει 26% στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD (+5,5 από το 2017) έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Οι Πράσινοι βρίσκονται στο 13,9% (+5), το FDP 11,7% (+1), το AfD 10,5% (-2,1) και η Αριστερά, η οποία έχει χάσει σχεδόν τη μισή της δύναμη από τις προηγούμενες εκλογές (4,2%) είναι στο 5% και το αν θα μπει στη Βουλή θα εξαρτηθεί πραγματικά την τελευταία στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν ευρύτερο προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.

Ξεκινά η μάχη για το σχηματισμό κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση το “παζάρι” για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε τα ξημερώματα της Κυριακής. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο θρίλερ διαπραγματεύσεων πρόκειται να αρχίσει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 171 ημέρες από την ημέρα των εκλογών για να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες και να σχηματιστεί η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «Μεγάλος Συνασπισμός» SPD-CDU/CSU, αλλά με ανεστραμμένους αυτή τη φορά όρους. Όπως δείχνουν οι προβλέψεις, η νέα Βουλή θα έχει 730 βουλευτές και το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων φτάνει τις 400 έδρες. Σημειώνεται ωστόσο, ότι και τα δύο κόμματα σημειώνουν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικές περιόδου ότι δεν επιθυμούν να επεκταθεί ο «Μεγάλος Συνασπισμός». Παράλληλα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κυβέρνηση τριών κομμάτων με τους συνδυασμούς «Φανάρι Κυκλοφορίας» και «Τζαμάικα» να είναι αυτή τη στιγμή οι επικρατέστεροι. Ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς δεν είναι πιθανός, βάσει προβλέψεων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις