Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει εκ νέου η Τουρκία καθώς έστειλε στην Κυπριακή ΑΟΖ τρία πολεμικά πλοία. Αφορμή αυτή τη φορά είναι οι έρευνες που εκτελούσε στην περιοχή το πλοίο Nautical Geo για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Το πλοίο μετά τις παρενοχλήσεις που δέχτηκε από τα τουρκικά πλοία βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λάρνακας.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό ΣΙΓΜΑ, στην περιοχή που έπλεε το Nautical Geo, τις τελευταίες ώρες βρίσκονται πλέον δύο τουρκικές φρεγάτες και μία κορβέτα, με την Τουρκία να επικαλείται παράτυπη Navtex που εξέδωσε για δήθεν ναυτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα τουρκικά πλοία δεν επιτρέπουν τίποτα να πλησιάσει.

Την ίδια ώρα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, διεξάγεται από χθες η άσκηση «Ευνομία» με τη συμμετοχή ναυτικών και εναέριων μέσων από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Το χρονικό της παρενόχλησης του σκάφους Nautical Geo

Μετά την παρενόχληση που δέχθηκε από τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Κρήτης, έφθασε στην κυπριακή ΑΟΖ στις 28 Σεπτεμβρίου και άρχισε τις μετρήσεις.

Στις 2 του μήνα, όμως, έφθασε στην ίδια περιοχή το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, μαζί με τουρκικά πολεμικά. Ένα από αυτά απείλησαν δια ασυρμάτου το γαλλικό Nautical Geo με αποτέλεσμα αυτό να αποχωρήσει. Η τελευταία πληροφόρηση, καταδεικνύει πως τώρα το τουρκικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια της Τουρκίας, αλλά παραμένουν στην περιοχή τα τρία πολεμικά πλοία της Άγκυρας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις