Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την γνωστοποίηση, νωρίτερα σήμερα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του υπό παραίτηση πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ότι ενδιαφέρεται μόνο για την εξουσία και δεν διαθέτει κανένα πολιτικό πρόγραμμα.

«Θα δούμε αυτές τις μέρες αν θα εκλεγεί μια νέα αντιδημοκρατική, αντι-ΝΑΤΟϊκή και αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση, μία κυβέρνηση κατά των Πρεσπών και αν ο Μίτσκοσκι έχει ικανότητες και υπευθυνότητα.

Το SDSM είναι στο πλευρό των πολιτών, στο πλευρό του εθνικού συμφέροντος και της προόδου της χώρας. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις και όλους τους βουλευτές που είναι υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας μας, της δικαιοσύνης και της οικονομικής προόδου να συνεργαστούν και να σταθούν υπεύθυνα στο πλευρό της δημοκρατικής επιλογής» σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση του SDSM.

Όπως τονίζει η ΕΡΤ, ο Αλί Αχμέτι, αρχηγός του DUI, του μεγαλύτερου αλβανικού κόμμματος στη Βόρεια Μακεδονία, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό ανέφερε, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κόμματα στη χώρα εκτός από αυτά που αντιτίθενται στις Συμφωνίες της Οχρίδας, των Πρεσπών, στη συμφωνία φιλίας Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, καθώς και στο ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας, προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Διαχειριζόμαστε την κατάσταση που έχει προκύψει με την παραίτηση του πρωθυπουργού μέσω εντατικών επαφών με όλα τα κόμματα εκτός από αυτά που αρνούνται τις Συμφωνίες της Οχρίδας, των Πρεσπών και της Καλής Γειτονίας (σ.σ. συμφωνία μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας από το 2017), το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Δημοκρατία του Κοσόβου και την αλβανική γλώσσα. Επίσης, βρίσκομαι σε επαφή και συντονισμό με τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως προς τις τρέχουσες εξελίξεις. Δεν θα ενεργήσουμε συναισθηματικά ή με ευφορία» σημείωσε ο Αχμέτι.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι δήλωσε ότι το κόμμα του, μαζί με το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA» εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών (από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής) η οποία, όπως είπε, «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις