Ο Τάμεσης, ο διάσημος ποταμός του Λονδίνου κρύβει περισσότερα μυστικά στα νερά του από αυτά που ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Ιππόκαμποι, χέλια, φώκιες και δηλητηριώδη καρχαριοειδή εντοπίστηκαν σε αυτόν.

Ειδικότερα, έρευνα της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL) αποκάλυψε «θετικά νέα» για την άγρια ζωή και την ανάκαμψη του οικοσυστήματος, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη. Το 1957, ο ποταμός της πρωτεύουσας κηρύχθηκε «βιολογικά νεκρός». Όπως, πλέον εντοπίστηκαν σε αυτόν εκπληκτικά πλάσματα, όπως καρχαρίες, γαλέοι, αστρογαλέοι και σκυλόψαρα. Τα σκυλόψαρα είναι λεπτά ψάρια μεγέθους περίπου 60 εκατοστών, καλυμμένα με δηλητηριώδη αγκάθια. Τα σκυλόψαρα μπορούν να βρεθούν σε βαθιά νερά και τα αγκάθια μπροστά από τα δύο ραχιαία πτερύγια τους εκκρίνουν ένα δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στους ανθρώπους.

Επίσης, οι γαλέοι, ο οποίοι τρέφονται με ψάρια και όστρακα μπορούν να φτάσουν τα δυο σχεδόν μέτρα και έως 106 κιλά, αλλά δεν έχουν επιτεθεί σε άνθρωπο, σύμφωνα με το Wildlife Trusts του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ακόμα, υπάρχουν και οι αστρογαλέοι, που μπορούν να φτάσουν έως και 1 μέτρο και 25 κιλά και τρώνε κυρίως καρκινοειδή, οστρακοειδή και μαλάκια.

Πάντως, ο αριθμός των ειδών ψαριών που βρέθηκαν στις παλιρροϊκές περιοχές του ποταμού έχει δείξει ελαφρά μείωση και οι επιστήμονες λένε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ο λόγος για αυτό. Ο ποταμός που φιλοξενεί περισσότερα από 115 είδη ψαριών και 92 είδη πουλιών, αντιμετωπίζει απειλές ρύπανσης και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την ZSL.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη θερμοκρασία του Τάμεση κατά μέσο όρο 0,2? C ετησίως , λέει η ZSL, προειδοποιώντας ότι αυτό «αντικατοπτρίζει μια ανησυχητική εικόνα» όταν συνδυάζεται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τα επίπεδα του νερού αυξάνονται από τότε που άρχισε η παρακολούθηση το 1911 στο παλιρροϊκό τμήμα του Τάμεση, με αύξηση κατά 0,4 εκ. κατά μέσο όρο κάθε χρόνο από το 1990 σε ορισμένα σημεία.

«Καθώς η θερμοκρασία του νερού και η στάθμη της θάλασσας συνεχίζουν να ανεβαίνουν προς τα πάνω, η άγρια ??ζωή των εκβολών επηρεάζεται ιδιαίτερα, μέσω αλλαγών στον κύκλο ζωής των ειδών», προειδοποιεί η ZSL σε ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις