Η Τουρκία διαθέτει πλέον και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο, εξοπλισμένο με τεχνολογία 7ης γενιάς, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Με το μεγάλο στόλο γεωτρυπάνων που διαθέτουμε, η χώρα μας έφτασε στο επίπεδο να μπορεί να πραγματοποιεί δραστηριότητες πλέον και πέραν των συνόρων της», δήλωσε, εγείροντας ερωτήματα και ανησυχίες για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Turkish Petroleum υπέγραψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Daewoo για το γεωτρύπανο West Cobalt, προσθέτοντας ένα πλοίο 7ης γενιάς στον υπάρχοντα στόλο 6ης γενιάς.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚR) στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σε αντίθεση με άλλα πλοία, αυτό το πλοίο είναι ένα πλοίο 7ης γενιάς εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Υπάρχουν πέντε από αυτά τα πλοία στον κόσμο και έχουμε ένα από αυτά».

Όπως ανέφερε, το μέγεθός του θα είναι μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων και ότι το τρυπάνι θα φτάνει σε βάθος 3.665 μέτρων, όχι πολύ βαθιά βέβαια σε σχέση με τα άλλα τα παλαιότερα που διαθέτει. Ευχήθηκε να είναι καλορίζικο και να φέρει ευημερία στη χώρα του και το λαό του με την ανακάλυψη φυσικού αερίου, ενώ άφησε αιχμές για όσους «εκνευρίζονται», όπως τόνισε, από την πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την αγορά του γεωτρύπανου μέσω ανάρτησής του. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο πλοίο αναμένεται να αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις