Ταγίπ Ερντογάν: «Κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε. πρέπει να πάψουν να επιχειρούν να λύνουν τα προβλήματα τους με την Τουρκία στους διαδρόμους των Βρυξελλών», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του προς όλους τους πρεσβευτές χωρών μελών της Ε.Ε στην Άγκυρα.Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ερντογάν τόνισε πως «πέρυσι με την γείτονα μας την Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου. Κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης. Συμφωνήσαμε για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Να εστιάσουμε την προσοχή μας στη θετική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία».

Περαιτέρω, ανέφερε πως οι υποθέσεις των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με απευθείας και εποικοδομητικό διάλογο. «Το πιστεύω αυτό με ειλικρίνεια», πρόσθεσε.

«Περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις»

«Από γεωγραφική, ιστορική και ανθρωπιστική άποψη η Τουρκία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι δεσμευμένη στο στόχο της πλήρους ένταξης της στην Ε.Ε. Παρά τις τόσες αδικίες που έχουμε υποστεί η Ε.Ε εξακολουθεί να είναι η στρατηγική μας προτεραιότητα», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα πως το 2022 «η Ε.Ε. πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική της μυωπία και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».

«Ως υποψήφιο μέλος της Ε.Ε που διαπραγματεύεται, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας με τις Βρυξέλλες. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον, αντί των φόβων και των προκαταλήψεων να κινηθούμε με μια μακροπρόθεσμη και στρατηγική οπτική. Από εσάς και με τα μηνύματα σας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες σας, περιμένω να στηρίξετε το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις ευρωτουρκικές σχέσεις», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «πρέπει να εμποδιστεί το σαμποτάρισμα των σχέσεων Ε.Ε. – Toυρκίας, καθώς κρύβονται πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών μελών.

Ταγίπ Ερντογάν: Πρέπει να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις που καταπατούν και το διεθνές δίκαιο

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τα περί επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα. «Πρέπει να τερματιστούν οι πρακτικές απάνθρωπης συμπεριφοράς στους πρόσφυγες και να μπει τέλος στις επαναπροωθήσεις που καταπατούν και το διεθνές δίκαιο. Κυρίως στα άσχημα γεγονότα που συμβαίνουν στο Αιγαίο, περιμένουμε από την Ευρώπη να υψώσει πιο θαρραλέα και ενσυνείδητη φωνή», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις