Άννα Φρανκ: Μια έρευνα που διήρκησε έξι χρόνια και μια ανεξιχνίαστη υπόθεση που απασχολεί πολλά χρόνια τους ερευνητές φαίνεται πως βρήκε λύση.

Η ταυτότητα του ανθρώπου που κατέδωσε την Άννα Φρανκ βγήκε στο φως. Η έρευνα οδήγησε σε έναν ύποπτο-έκπληξη για τον θάνατο της έφηβης συγγραφέως του ιστορικού ημερολογίου, η οποία αφού ανακαλύφθηκε στην κρυψώνα της μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης το 1945, όπου και πέθανε σε ηλικία 15 ετών. Η Άννα Φρανκ ανακαλύφθηκε στις 4 Αυγούστου του 1944 στην κρυψώνα της, δίπλα σε κανάλι του Άμστερνταμ όπου κρυβόταν για δύο χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του FBI Βίνσεντ Πάνκοκ και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς δεδομένων, δούλεψε εντατικά για περίπου έξι χρόνια και κατονόμασε τον Εβραίο συμβολαιογράφο Άρνολντ βαν ντεν Μπεργκ, ως τον άνθρωπο που την πρόδωσε. Πρόκειται για ένα ένα πρόσωπο που δεν είναι πολύ γνωστό.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος πρόδωσε το μέρος που κρύβονταν οι Φρανκ για να σώσει τη δική του οικογένεια. Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο βαν ντεν Μπεργκ, που πέθανε το 1950, είχε πρόσβαση σε πληροφορίες για την κρυψώνα επειδή ήταν μέλος του Εβραϊκού Συμβουλίου του Άμστερνταμ κατά τον πόλεμο. Αυτές τις πληροφορίες έδωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα NBC ο Πίτερ βαν Τουίσκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Η Μιπ Γκις, μια από τους βοηθούς της οικογένειας, κρατούσε το ημερολόγιο της Άννας σε ασφαλές μέρος μέχρι που αυτό δημοσιεύθηκε από τον πατέρα του κοριτσιού Ότο, το 1947. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες.

Η προσπάθεια να προσδιοριστεί η ταυτότητα του προδότη δεν είχε σκοπό να οδηγήσει στην άσκηση δίωξης, αλλά να επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην Ολλανδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ύποπτος βρέθηκε με τη χρήση τεχνικών ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων. Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με καταλόγους από συνεργάτες των ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενες έρευνες προκειμένου να αποκαλυφθούν νέα στοιχεία. Δεκάδες σενάρια και θέσεις υπόπτων οπτικοποιήθηκαν σε έναν χάρτη προκειμένου να αναγνωριστεί ο προδότης, βάσει της γνώσης της κρυψώνας, του κινήτρου και των ευκαιριών που υπήρχαν.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν στο βιβλίο της Καναδής συγγραφέως Ρόζμαρι Σάλιβαν με τίτλο «Ο προδότης της Άννας Φρανκ», που θα κυκλοφορήσει στις 18 Ιανουαρίου. Δεκάδες ύποπτοι είχαν κατονομαστεί τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά ποτέ πριν δεν είχαν εφαρμοστεί τόσο εκτεταμένα σύγχρονες ερευνητικές τεχνικές για την αναγνώριση ενός υπόπτου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις