Νωρίτερα, ο Μουράγεφ είχε χλευάσει τον ισχυρισμό του Λονδίνου ότι η Ρωσία θέλει να τον θέσει επικεφαλής ενός καθεστώτος-μαριονέτα στο Κίεβο. Σε ανάρτησή του στο Facebook ωστόσο ζήτησε να μπει ένα τέλος στον διαχωρισμό των Ουκρανών πολιτικών σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους.

«Η εποχή των φιλοδυτικών και των φιλορώσων πολιτικών στην Ουκρανία τελείωσε ανεπιστρεπτί. Η Ουκρανία χρειάζεται νέους πολιτικούς, η πολιτική των οποίων θα βασίζεται αποκλειστικά στην αρχή του εθνικού συμφέροντος της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού», έγραψε.

The Military Imbalance in Russia and Ukraine

From Visually.

Τι είπαν οι Βρετανοί για τον Μουράγεφ

Οι βρετανικές κατηγορίες ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση μαριονετών στην Ουκρανία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και υπογραμμίζουν ότι η Δύση πρέπει τώρα να αναλάβει αποφασιστική δράση απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου στο πρακτορείο Reuters.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ παραδέχτηκε ότι οι Ουκρανοί εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη τους τον Γεβγκένι Μουράγεφ, ένα «πολύ γελοίο πρόσωπο», ως εκλεκτό του Κρεμλίνου για να ηγηθεί της χώρας έπειτα από μια ρωσική εισβολή. Τον Μουράγεφ κατονόμασε, μεταξύ άλλων πιθανών υποψηφίων, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ποντόλιακ πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν στήριξε πρόσωπα που δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην προσαρτημένη Κριμαία και την περιοχή του Ντονμπάς που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Επομένως «θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του όσο πιο σοβαρά γίνεται αυτήν την πληροφορία», σημείωσε.

Ποιος είναι ο Γεβγκένι Μουράγεφ

Ο Μουράγεφ γεννήθηκε το 1976 στο Χάρκοβο, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είναι μεταξύ των αντιπολιτευόμενων πολιτικών που αντιτίθεται στους φιλοδυτικούς ηγέτες οι οποίοι ανέλαβαν την εξουσία μετά τις κινητοποιήσεις της Πλατείας Μαϊντάν, το 2014. Ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του από το Χάρκοβο, ως σύμμαχος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία μετά την εξέγερση της Μαϊντάν. Την περίοδο 2014-19 ήταν βουλευτής, αρχικά του Μπλοκ της Αντιπολίτευσης, ενός κόμματος που σχηματίστηκε από μέλη του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιτς, το οποίο υποστηριζόταν από τη Μόσχα. Όμως τον Ιούνιο του 2016 πήρε αποστάσεις και ίδρυσε το δικό του κόμμα, το «Για τη ζωή», με παρόμοια ιδεολογία. Το 2018 ίδρυσε ένα άλλο κόμμα, το «Νάσι». Δήλωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2019, όμως κατόπιν την απέσυρε.

Αυτές είναι οι πολιτικές απόψεις του Μουράγεφ

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ο Μουράγεφ προωθούσε απόψεις που συντάσσονται με το ρωσικό αφήγημα για την Ουκρανία. Θεωρούσε τις διαδηλώσεις στη Μαϊντάν ως πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τη Δύση. Πέρσι χαρακτήρισε «εσωτερική διένεξη» τον πόλεμο στην περιοχή Ντονμπάς μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών. Το Κίεβο και η Δύση θεωρούν ότι πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ της Ουκρανίας και υποστηριζόμενων από τη Ρωσία ανταρτών.

Το 2021 ο Μουράγεφ είπε ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελέγχεται από τη Δύση και άφησε να εννοηθεί, όπως λέει και η Ρωσία, ότι η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει να ανακτήσει δια της βίας τα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές, κάτι που διαψεύδεται από το Κίεβο. «Ο Ζελένσκι είναι όμηρος και εκβιάζεται από τη MI6, τη CIA, από οποιονδήποτε. Αύριο μπορεί να τον αναγκάσουν να εξαπολύσει επίθεση στο Ντονμπάς, που θα οδηγήσει σε πόλεμο ευρείας κλίμακας», είπε. Εάν η Ρωσία παρασυρθεί σε μια κλιμάκωση «αυτό θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων Ουκρανών από τη μία και την άλλη πλευρά της γραμμής οριοθέτησης», πρόσθεσε.

Ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Βίκτορ Μέντβετσουκ, ο φιλορώσος επιχειρηματίας και βουλευτής που δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι νονός της κόρης του και πέρσι τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση ως ύποπτος για προδοσία. Ασκεί ωστόσο επιρροή μέσω του τηλεοπτικού καναλιού Nash, το οποίο άρχισε να εκπέμπει τον Νοέμβριο του 2018 και επισήμως ανήκει στον πατέρα του, τον Βολοντίμιρ.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Razumkov Centre, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν έβδομος, με ποσοστό 6,3%, μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Μια άλλη δημοσκόπηση, του Rating, τον έφερνε στην Πέμπτη θέση.

Στο πόθεν έσχες του 2017 δήλωνε ότι διαθέτει 2 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 1 εκατομμύριο ευρώ και 13 εκατομμύρια χρίβνια.

Ο Βολοντίμιρ Φεσένκο, ένας Ουκρανός πολιτικός αναλυτής, χαρακτήρισε «παράξενη» την επιλογή του Μουράγεφ από τη Μόσχα. «Αν και φιλορώσος, ο Μουράγεφ δεν είναι τόσο κοντά στο Κρεμλίνο, ιδίως αν τον συγκρίνουμε με τον Μέντβετσουκ», εξήγησε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις