Περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Μεξικό τα τελευταία 22 χρόνια, καθιστώντας τη χώρα μία από τις πιο θανατηφόρες στον κόσμο για τους «κυνηγούς της είδησης».

Πριν από μια δεκαετία, οι μεξικανικές αρχές ξεκίνησαν τη λειτουργία του Μηχανισμού Προστασίας των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων.

Πρόκειται για μία ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση .

Ο μηχανισμός ιδρύθηκε για την προστασία δημοσιογράφων, φωτογράφων και ακτιβιστών που απειλούνται, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».

Τουλάχιστον 467 δημοσιογράφοι έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα που κοστίζει ετησίως 23 εκατομμύρια δολάρια και προσφέρει: σωματοφύλακες πλήρους απασχόλησης, αντιβαλλιστικό εξοπλισμό, κουμπιά πανικού στο σπίτι και κάμερες παρακολούθησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κυβέρνηση του Μεξικού μεταφέρει δημοσιογράφους σε διάφορα μέρη της χώρας, ως ένα πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Ωστόσο, τα ένοπλα εγκλήματα είναι τόσο συχνά σε πολλές περιοχές του Μεξικού, ώστε η αστυνομία δεν μπορεί πολλές φορές να τα σταματήσει.

Διαδηλώσεις για τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν

Χιλιάδες διαδηλωτές ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους την Τρίτη στο Μέξικο Σίτι και άλλες πόλεις της κεντροαμερικανικής χώρας, θέλοντας να στείλουν όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα τιμώντας τους δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Μεξικό.

Αγανακτισμένοι από τις συχνές δολοφονίες δημοσιογράφων, οι πολίτες διαδήλωσαν κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κυρίως ενάντια στην απραξία της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις