Πολλές χώρες δεν έχουν φτάσει στην κορύφωση των κρουσμάτων της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού και τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του θα πρέπει να χαλαρώσουν σταδιακά, δηλώνει η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρκοβ. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που αίρει πλήρως τους περιορισμούς για την αναχαίτηση της πανδημίας.

«Εφιστούμε προσοχή γιατί πολλές χώρες δεν έχουν περάσει ακόμη την κορύφωση της Όμικρον. Πολλές χώρες έχουν χαμηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης με πολύ ευάλωτα άτομα εντός του πληθυσμού τους» σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ σε διαδικτυακή ενημέρωση του ΠΟΥ.

«Συνεπώς τώρα δεν είναι η ώρα να άρουμε όλα τα μέτρα μονομιάς. Πάντα παροτρύναμε, πάντα [να είστε] πολύ προσεκτικοί, στην εφαρμογή των παρεμβάσεων, καθώς και στην άρση αυτών των παρεμβάσεων με σταθερό και αργό τρόπο, σταδιακά. Επειδή αυτός ο ιός έχει ιδιαίτερη δυναμική» υπογράμμισε.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε παράλληλα ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ ανησυχεί για ένα αφήγημα που ισχύει σε ορισμένες χώρες ότι «λόγω των εμβολίων και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλότερης σοβαρότητας της Όμικρον, η πρόληψη κατά της μετάδοσης δεν είναι πλέον δυνατή και δεν είναι πλέον απαραίτητη.

«Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην ενημέρωση.

«Περισσότερη μετάδοση σημαίνει περισσότεροι θάνατοι. Δεν ζητάμε από καμία χώρα να επιστρέψει στο λεγόμενο lockdown. Καλούμε όμως όλες τις χώρες να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο της εργαλειοθήκης, όχι μόνο τα εμβόλια» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι πρόωρο για οποιαδήποτε χώρα να παραδοθεί ή να ανακηρύξει νίκη».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, προέτρεψε τις χώρες να χαράξουν τη δική τους πορεία εξόδου από την πανδημία και να μην ακολουθήσουν τυφλά άλλες χώρες ως προς τη χαλάρωση των μέτρων.

«Αν ανοίξετε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορείτε να τις κλείσετε και πολύ γρήγορα», είπε. ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν

«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα» σημείωσε.

Η Δανία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χρονικά χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της Covid-19, μετά από παρόμοιες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, αν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σχεδίαζαν νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν αριθμούς ρεκόρ μολύνσεων.

Σε χωριστή διαδικτυακή ενημέρωση νωρίτερα την Τρίτη, ο Δρ Μπόρις Πάβλιν της Ομάδας Ανταπόκρισης του ΠΟΥ για την Covid-19 είπε ότι η αναδυόμενη μορφή BA.2 της Όμικρον δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από την αρχική μορφή BA.1.

Παράλληλα επισημάνθηκε ότι η παγκόσμια αντιμετώπιση στην πανδημία έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες τόνους ιατρικών απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων πεταμένων συριγγών, χρησιμοποιημένων κιτ δοκιμών και παλαιών φιαλών εμβολίων, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις