Η Φινλανδία θα υπογράψει σήμερα συμφωνία ύψους 9,4 δισ. δολαρίων για την αγορά αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, φέρνοντας 64 πολεμικά αεροσκάφη με δυνατότητα αποφυγής εντοπισμού από ραντάρ σε μια χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα απειλεί με στρατιωτική δράση, εκτός αν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.

Η Φινλανδία, η οποία ιστορικά ήταν ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι του ΝΑΤΟ, αν και η χώρα έχει τονίσει ότι στοχεύει να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ και διατηρεί το δικαίωμα να ενταχθεί.

Η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι η απόφαση να αγοράσει τα προηγμένα αμερικανικά αεροσκάφη, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, ήταν μέρος των μακροπρόθεσμων σχεδίων για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας και όχι απάντηση στη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Οι συμφωνίες που οριστικοποιούν την αγορά των αεροσκαφών θα υπογραφούν την Παρασκευή με την αμερικανική κυβέρνηση και την Lockheed Martin, ανέφερε το υπουργείο.

“Ναι, σήμερα θα υπογραφούν… Είναι μια δεσμευτική συμφωνία ότι η Φινλανδία θα αγοράσει τα αεροσκάφη”, δήλωσε στο Reuters ο Lauri Puranen, διευθυντής αρμόδιος για την αγορά στο υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας. Η Φινλανδία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα αεροσκάφη θα αρχίσουν να αναπτύσσονται το 2027.

“Αυτό είναι άλλο ένα σαφές σημάδι του πόσο σοβαρά έβλεπε πάντα η Φινλανδία την εθνική της άμυνα”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Φινλανδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Mikko Hautala. “Αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα κατάσταση”.

Η Φινλανδία δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της τον Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, η Φινλανδία αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό συμβατό με το ΝΑΤΟ, γεγονός που θα επιτρέψει μεγαλύτερη συνεργασία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις