Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή του πολέμου, ο μεν Πούτιν δηλώνει ότι δεν θα επιχειρήσει εισβολή, οι ΗΠΑ αντιτείνουν ότι δεν τον πιστεύουν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο ρωσικός στρατός αποτελεί άμεση απειλή για την Ουκρανία.

Ήδη πάνω από 10 χώρες ανακοίνωσαν την απόσυρση των πολιτών και του διπλωματικού τους προσωπικούς από το ουκρανικό έδαφος, καθώς θεωρούν επικείμενη μια ανάφλεξη στην περιοχή.

Το Κίεβο καλεί σε έκτακτη σύσκεψη τη Μόσχα και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με την τεράστια συνάθροιση ρωσικών δυνάμεων σε τρία διαφορετικά σημεία των ουκρανικών συνόρων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αγνοήσει επίσημες προσκλήσεις για να εξηγήσει τη συσσώρευση άνω των 130.000 Ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα, κι έτσι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει από τη Μόσχα συνάντηση εντός 48 ωρών για να υπάρξει διαφάνεια, όπως είπε, αναφορικά με τα ρωσικά σχέδια.

«Διάλογος κωφών»

Όπως επισημαίνει στο ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Ρώσος ηγέτης εστίασε στις διαβεβαιώσεις αυτές στη συνομιλία του Σαββάτου, αλλά δεν έπεισε τον αμερικανό ομόλογό του. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την ενημέρωση του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου και από τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν και του εκπροσώπου του Πενταγώνου.

Μιλώντας για το θέμα αυτό στο OPEN ο δημοσιογράφος  και αναλυτής σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Η συνομιλία των δύο προέδρων δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή, καμία θεμελιώδη αλλαγή στις θέσεις των δύο πλευρών. Ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα ισχύει στο απόλυτο. Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι και αυτή την ώρα που μιλάμε οι Ρώσοι ενισχύουν τις δυνάμεις τους, σε τρία σημεία των συνόρων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε στο Ρώσο συνομιλητή του τι θα υποστεί η χώρα του και ο λαός της εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Βεβαίως, κανείς δεν περίμενε ότι ο κ. Πούτιν θα λύγιζε. Φέρεται να απάντησε ότι δεν θα επιτεθεί -όπως είπαμε οι Αμερικανοί δεν τον πιστεύουν- και ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί τάχιστα εάν οι Δυτικοί αποδεχθούν τους ρωσικούς όρους ασφαλείας και αν αποκλείσουν ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αν και ο πρόεδρος Μπάιντεν κατέθεσε πάλι κάποιες ιδέες στο τραπέζι, απέρριψε τους βασικούς όρους του κ. Πούτιν. Οπότε είμαστε στο σημείο μηδέν. Αναμένουμε να δούμε τι θα συμβεί όταν αναχωρήσει από τη Μόσχα ο Καγκελάριος Σολτς. Πάντως ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε την Κυριακή τη Ρωσία για άμεσες κυρώσεις και «σκληρές αντιδράσεις» εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, διατηρώντας σκληρό τόνο ενόψει της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Στην ενημέρωση ο αξιωματούχος μίλησε και για άλλα σενάρια στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Μπάιντεν στη συνομιλία του με τον κ. Πούτιν, αλλά αναλυτές εδώ λένε πως σε αυτά τα σενάρια πρέπει να αποκλειστεί το στρατιωτικό. Ότι δηλαδή οι Δυτικοί δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν δεχθεί επίθεση, αλλά μόνο στρατιωτική βοήθεια.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας μίλησε στο CNN. Απέφυγε μεν να δεσμευθεί για την πληροφορία ότι ο κ. Πούτιν θα εισβάλει την Τετάρτη στην Ουκρανία, όπως φαίνεται ότι είναι η πρόβλεψη των μυστικών υπηρεσιών, αλλά επέμενε ότι η εισβολή θα πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Σάλιβαν δήλωσε ότι λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει, οποιαδήποτε μέρα.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση η οποία, επανέλαβε, ότι τώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα. Ο κ. Σάλιβαν υποστήριξε επίσης ότι η εισβολή θα μπορούσε να γίνει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ πιστεύουν ότι ο κ. Πούτιν εξασφάλισε την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κίνας.

Η συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας είχε μία από τα ίδια. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα εξής:

“Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ μίλησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν γρήγορα και αποφασιστικά, μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, σε οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας”.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δεν είναι ξεκάθαρο από πού αυτή θα ξεκινούσε. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει σημεία πίεσης σε τρεις πλευρές της Ουκρανίας, σημειώνει το CNN: Στα νότια της Κριμαίας, στη ρωσική πλευρά των συνόρων των δύο χωρών και στα βόρεια της Λευκορωσίας.

Η μεγαλύτερη προσοχή έχει εστιαστεί στις αποσχισμένες περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συγκρούονται με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.

Η βασική υπόθεση όσων παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις είναι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ που διαθέτει στην περιοχή, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό την ανατολική Ουκρανία, την ευκολότερη θέση από την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια εισβολή.

Πού έχουν στρατοπεδεύσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Πηγή: CNN

Από την πλευρά της η Ουκρανία παρέλαβε χθες Κυριακή φορτίο με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger και πυρομαχικά γι’ αυτά από τη Λιθουανία αεροπορικώς , ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Νωρίτερα χθες, έφθασαν άλλα δύο αεροσκάφη με περίπου 180 τόνους πυρομαχικά από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, ο Ολεξίι Ρέζνικοφ. Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι τώρα κάπου 1.500 τόνους πυρομαχικών με 17 πτήσεις, διευκρίνισε μέσω Twitter.

Το Κίεβο ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις του με τη βοήθεια συμμάχων του στη Δύση: απέκτησε ιδίως αντιαρματικά συστήματα αμερικανικής και βρετανικής κατασκευής και τουρκικά UAVs.

MME: Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή

Οι φόβοι ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αποτύχουν να αποτρέψουν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εντός των ημερών είναι γραμμένοι στα περισσότερα από τα σημερινά πρωτοσέλιδα, παρά τις τελευταίες συνομιλίες που ανακοινώθηκαν από τον Μπόρις Τζόνσον και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η Mirror μεταφέρει έναν αέρα του αναπόφευκτου με τον τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για τον πόλεμο», λέγοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα και παραθέτει το Νο 10 που λέει ότι μπορεί να γίνει εισβολή «ανά στιγμή».

Το πρωτοσέλιδο της Mail αναφέρει «Ξέφρενες 48 ώρες για να σωθεί η Ευρώπη από τον πόλεμο», αναφερόμενος σε καταγγελίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που υποδηλώνουν ότι η Τετάρτη θα μπορούσε να είναι όταν ο Ρώσος πρόεδρος θα δώσει την εντολή. Σημειώνει την προγραμματισμένη περιοδεία του Τζόνσον στους ευρωπαίους ηγέτες ως μια «τελευταία διπλωματική έκρηξη».

Οι Times χαρακτηρίζουν επίσης τις τελευταίες διπλωματικές προσπάθειες από τους Βρετανούς και Γερμανούς ηγέτες ως μια τελευταία προσπάθεια αποφυγής σύγκρουσης. «Οι ηγέτες στην τελική ώθηση για την αποτροπή της εισβολής στην Ουκρανία» είναι ο τίτλος, αν και σημειώνει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί και κάλεσε για ηρεμία.

Η κύρια εικόνα του είναι μιας 79χρονης Ουκρανής που δείχνει πώς να χρησιμοποιεί ένα τουφέκι εφόδου, η οποία είναι επίσης η εικόνα της επιλογής για την Telegraph, η οποία φιλοξενεί τις προγραμματισμένες προσπάθειες του Τζόνσον στην παγκόσμια σκηνή, με τον τίτλο «PM προτρέπει τη Ρωσία να υποχωρήσει από το χείλος του γκρεμού». Δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιον θα συναντηθεί και πότε, αλλά λέει ότι ο πρωθυπουργός «θα επικεντρωθεί στη δέσμευση με τα έθνη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής». Η Express έχει σχεδόν τον ίδιο τίτλο και παραθέτει τους φόβους του Johnson ότι η κρίση βρίσκεται τώρα σε μια «κρίσιμη καμπή».

Οι FT επιλέγουν επίσης μια εικόνα ενός Ουκρανού αμάχου που λαμβάνει βασική εκπαίδευση όπλων και επικεντρώνεται στη γερμανική διπλωματία και στις διπλωματικές και στρατιωτικές αποχωρήσεις. «Ο Σολτς σχεδιάζει νέες συνομιλίες για την Ουκρανία καθώς η Δύση εντείνει τις εκκενώσεις» είναι ο τίτλος.

Ο Guardian επιλέγει έναν πιο πολύχρωμο Ουκρανό πολίτη που εμφανίζεται γύρω από ένα τουφέκι στην κύρια εικόνα του και επικεντρώνεται στις εκκενώσεις, λέγοντας ότι οι πολιτικοί είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού έμειναν έκπληκτοι έξι μήνες νωρίτερα από την ταχύτητα της πτώσης του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Η Metro εστιάζει στην αυθάδεια που επέδειξε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Σουηδία, Βίκτορ Ταταρίντσεφ, ο οποίος είπε: «Δεν κάνουμε τίποτα για όλες τις κυρώσεις τους». Ο τίτλος είναι «Η Δύση δεν μπορεί να τρομάξει τον Πούτιν ο Βλάντι».

Οι New York Times της Κυριακής αναφέρουν ότι «οι ΗΠΑ αποσύρουν τους περισσότερους διπλωμάτες στο Κίεβο καθώς αυξάνονται οι εντάσεις», μεταφέροντας δύο ιστορίες: μια για τις προσπάθειες του Μπάιντεν να αποτρέψει τον Πούτιν και μια άλλη για την ανάλυση της στρατηγικής της Δύσης για τον «πληροφοριακό πόλεμο» με τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις