Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% αγγίζοντας τα κανονικά επίπεδα, ενώ αναμένεται να αυξηθούν 24% περαιτέρω, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας.

H Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το 40% των προμηθειών, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών διέρχονται μέσω Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας προχωρούν σε παραγγελίες, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom, καθώς οι συμφωνίες τιμολογούνται με τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες σε σύγκριση με την προμήθεια αερίου στην αγορά spot.

Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική παράμετρος, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών», δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους, αναλυτές της JPMorgan.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις