Την πεποίθηση πως «δεν υπάρχει καμία απομόνωση για τη Ρωσία», με αφορμή τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας σε σερβικά μέσα ενημέρωσης, συμπληρώνοντας πως «η χώρα μας έχει έναν τεράστιο αριθμό συμμάχων».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών ότι μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ανδρών για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον πόλεμο θα ήταν αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα βρίσκονται στο ισχυρότερο επίπεδό τους μέχρι σήμερα–είπε ο Λαβρόφ– σε μια περίοδο κατά την οποία δυτικές χώρες επιδιώκουν να απομονώσουν τη Μόσχα με την επιβολή κυρώσεων που δεν έχουν προηγούμενο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως εκφράσει την αντίθεσή του για τις κυρώσεις επιμένοντας ότι θα διατηρήσει φυσιολογικές οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε πως οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας θα επανεκκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ή αύριο. Μάλιστα, όπως είπε, αυτή τη φορά «το Κίεβο δεν μπορεί να αρκεστεί μονάχα στην παρουσία… Πρέπει να φύγει από το τραπέζι με κάποιο αποτέλεσμα».

Σχολιάζοντας την επιβολή κυρώσεων, ο Λαβρόφ είπε πως «η Δύση θέτει ως καθήκον της να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας επιβάλλοντας κυρώσεις, επομένως πάντα θα βρίσκει λόγο για την εφαρμογή τους».

«Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχει λόγος για κυρώσεις, αφού ο στόχος δεν είναι να λυθεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά ο στόχος είναι να περιοριστεί η ανάπτυξη της Ρωσίας στρατηγικά και γεωπολιτικά. Επομένως, γνωρίζουμε καλά την ικανότητα της Δύσης να αναζητά λόγους», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πιέζουν τις βαλκανικές χώρες για τις κυρώσεις

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Μόσχα βλέπει την πίεση που ασκείται στις βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, να συμμετάσχουν στις νέες κυρώσεις, καλύπτοντας όλους τους τομείς – από οικονομικό και πολιτικό έως πολιτιστικό και ανθρωπιστικό.

«Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου πίεση στη συνολική εκστρατεία, την οποία ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί αποκαλούν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας», είπε. «Εδώ υπάρχει μια αποκλειστικά ιδεολογική προσέγγιση που στοχεύει στη συνέχιση της πίεσης στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει την ανεξαρτησία της στη διεθνή σκηνή, να την υποτάξει στις αξίες που η Ευρώπη έχει από καιρό αρχίσει να εφαρμόζει, παρά τις χριστιανικές της ρίζες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ακολούθως, ο Λαβρόφ επιτέθηκε στη Δύση, λέγοντας πως «δεν έδωσε δεκάρα» για την κυριαρχική ισότητα όλων των κρατών και το διεθνές δίκαιο. «Κατάργησαν ακόμη και τον ίδιο τον όρο «διεθνές δίκαιο», που συνεπάγεται, πρώτα απ’ όλα, σεβασμό των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την αρχή της κυρίαρχης ισότητας των κρατών. Γενικά, οι δυτικοί συνάδελφοί μας δεν έδωσαν δεκάρα, με συγχωρείτε για την αγενή έκφραση, για την κυριαρχική ισότητα των κρατών και για τα διεθνή δικαιώματα», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις